Menu Zavřít

Studenti míní, že receptem na finanční krizi je finanční gramotnost

20. 10. 2011
Autor: profit

Desítkám tisíc lidí v ČR hrozí předlužení, exekuce a nižší životní úroveň. Skupina studentů z Vysoké školy ekonomické přišla s vlastním řešením – finančně-vzdělávací akcí pro širokou veřejnost.

Foto: VŠE

Tato akce se jmenuje Mistrovství ČR v Cashflow 101 a uskuteční se v sobotu 22. října od 10 hodin na VŠE v Praze. Účastníci budou hrát stolní společenskou hru Cashflow 101, která vysvětluje základy finanční gramotnosti a investování. Akce s kapacitou 180 míst se uskuteční pod záštitou ministra školství Josefa Dobeše, generálního ředitele CzechInvestu Miroslava Křížka a úřadu Finančního arbitra ČR.

Stav osobních financí českých domácností se rapidně zhoršuje. Alarmující je, že zadluženost českých domácností za posledních 5 let vzrostla z cca 460 na 1180 miliard – tedy nárůst o více než 20,8% ročně. Z výzkumu finanční gramotnosti Ministerstva financí a České národní banky přitom v minulém roce vyplynulo, že téměř dvě třetiny lidí nečte smlouvy, ve kterých zavazují k dlouhodobým platbám. Nejsou si tak vůbec vědomi možných likvidačních důsledků pro sebe a svoji rodinu. Jak dodává ministr financí Miroslav Kalousek: „Tito lidé většinou křičí, že byli okradeni a chtějí po státu náhradu. Skutečností je přitom, že jsou finančně nevzdělaní a chtějí kompenzaci ze strany státu, tedy od spoluobčanů.”

S tímto vyjádřením ministra financí souhlasí i organizátor Mistrovství ČR v Cashflow 101 David Rektorys: Dopady finanční krize donutily mnoho Čechů, aby se přestali spoléhat na jistoty zaměstnání, důchodu, státní garance a rozhodli se převzít finanční zodpovědnost do vlastních rukou. Právě pro tyto lidi byla hra Cashflow 101 vytvořena a na Mistrovství jsou vítáni jak pokročilí hráči, tak lidé zcela neznalí ve finanční problematice.“

BRAND24

„Finanční gramotnost se významně týká podnikání, jehož podporu má na starosti právě CzechInvest“, říká generální ředitel Agentury pro podporu podnikání a investic CzechInvest Miroslav Křížek a dodává: „Osvětu v oblasti cashflow považujeme za zásadní i proto, aby se co nejvíce eliminovaly situace, kdy firmy neprofitují a pouze přežívají díky podnikatelským úvěrům.“

Hru Cashflow 101 vytvořil Robert Kiyosaki, americký autor řady bestsellerů, např. „Bohatý táta chudý táta“ nebo „Cashflow kvadrant“, které změnily způsob myšlení o penězích milionů lidí po celém světě. Tato hra je určena pro všechny bez ohledu na věk, kteří si chtějí vytvořit zdravé finanční návyky, naprosto nezbytné v 21. století. Mistrovství ČR v Cashflow 101 se uskuteční v sobotu 22. října 2011 od 10 hodin na VŠE v Praze (Náměstí W. Churchilla 4, Praha 3 Žižkov). Mistrovství podporuje KPMG Česká republika, Conseq Investment Management, Microsoft Česká republika, ASUS Computer, účetní Petr Anděl, kouč osobního rozvoje Miroslav Spousta, Nadace O2 Think Big a program DreamCatcher. Účastníci si kromě hodnotných výher od partnerů akce odnesou především nové znalosti o problematice osobních financí. Více informací včetně registrace na webu www.cashflowmistrovstvi.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).