Menu Zavřít

Strojírna Brück AM zvýšila tržby o polovinu a čeká další růst

27. 6. 2012
Autor: profit

Ve své historii rekordní obrat 845 milionů korun zaznamenala loni strojírenská společnost Brück AM v Zámrsku na Orlickoústecku. V porovnání s rokem 2010, kdy tento přední výrobce speciálních otočných a potrubních spojení utržil 557 milionů korun, to představuje dvaapadesátiprocentní navýšení.

 

Foto: Ivepa

Díky promyšlené investiční politice podnik ze Zámrsku patří k nejmodernějším a technologicky nejlépe vybaveným strojírenským provozům v České republice. Zisk firmy loni dosáhl 6 milionů korun. Loňský export ve výši 736 milionů korun se na celkových tržbách podniku podílel 87 procenty. Kromě Německa vývoz směřoval do řady zemí všech kontinentů.

„Aktuálně hledáme co nejefektivnější formu zastoupení na ruském trhu, kde chceme založit vlastní společnost. Vedle spolupráce s agenturou CzechTrade sbíráme informace a zkušenosti českých podniků, které už v tomto perspektivním teritoriu působí,“ říká jednatel společnosti Luboš Malý.

Zájem o služby strojírny v Zámrsku začínají čím dál více projevovat významní tuzemští odběratelé z energetiky, farmacie, pivovarnictví, dopravy, těžkého strojírenství a z dalších oborů.

„Většina z nich doposud výkovky a speciální díly odebírala v zahraničí. Dnes se obracejí na nás, protože s know-how naší mateřské společnosti jim nabízíme špičkové produkty v německé kvalitě za české ceny,“ říká Luboš Malý.

Výhodné pro tyto zákazníky jsou také úspory v logistice oproštěné od dřívějších celních poplatků a vysokých přepravních nákladů. Brück AM navíc dokáže i složité zakázky s přidanou hodnotou obrábění vyrobit v krátkých lhůtách do šesti týdnů. Díky komplexnímu technologickému vybavení je firma také zajímavým odbytištěm například pro společnosti Vítkovice Heavy Machinery, Moravia Steel v Třinci a pro další české ocelárny.

S navýšením hlavních ekonomických ukazatelů Brück AM počítá i letos. Zisk firmy by měl vzrůst na 50 milionů korun a celkový obrat podle odhadu stoupne na 900 milionů korun s téměř devadesátiprocentním podílem vývozu. Podle jednatele společnosti je však roční plánování v posledních třech letech, kdy převládají krátkodobé zakázky, hodně složité a nejisté.

„I dnes z pohledu zakázek vidíme maximálně na jeden kvartál dopředu. Konečné roční výsledky by tak oproti plánu mohly být odlišné,“ vysvětluje Luboš Malý. V době, kdy ve světě výrobní kapacity vysoce převyšují potřeby a trh zaznamenává výkyvy, v Zámrsku operativně přijali řadu opatření k pružnému snižování vnitřních nákladů a k posilování efektivity provozu. Od června také přistoupili k dočasnému snížení pracovní doby na 80 procent, o propouštění zaměstnanců však ve firmě v žádném případě neuvažují.

„Tyto krátkodobé kroky jsou nepříjemné, ale nezbytné pro udržení prosperity. Letošní plán považujeme za reálný také proto, že jsme ho postavili na zkušenostech z minulých velmi nestabilních let globální recese,“ konstatuje Luboš Malý s odkazem na dramatický rok 2008, kdy Brück AM zaznamenal až 70procentní propad zakázek.

BRAND24

O rok později se ocitl v červených číslech a o práci postupně přišlo 260 z tehdejších 400 zaměstnanců. Díky opatřením managementu ve výrobní, obchodní a dalších oblastech však už v polovině roku 2010 mohla firma nabírat pracovníky zpět a hospodaření završila v kladných číslech.

Brück AM byla založena v roce 1993 a výrobu v Zámrsku u Vysokého Mýta zahájila o dva roky později. Podnik zaměstnává zhruba 270 lidí a je nejvýznamnější evropskou pobočkou německé rodinné firmy Brück GmbH z Ensheimu. Mateřská společnost má pětaosmdesátiletou strojírenskou tradici a bohaté zkušenosti například s dodávkami pro vesmírný program Ariane, plynovod Nord Stream nebo pro vodovodní síť v New Yorku.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).