Menu Zavřít

Stříbrný podnos nestačí

16. 5. 2011
Autor: Euro.cz

Země byla rájem outsourcingu. Teď se do něj noví investoři nehrnou

Ještě nedávno, před dvěma lety, byl Egypt podle konzultační firmy AT Kearney ve svém oblasti nejlepší destinací pro outsourcingové investice v oboru informačních a komunikačních technologií (ICT). Toto prvenství mu patřilo na Blízkém východě i v celé Africe. Celosvětově byl šestý. Zahraniční investoři z tohoto odvětví byli pro Egypt požehnáním. Jejich odchod by měl katastrofální důsledky. V roce 2010 zahraniční firmy v několika egyptských technologických parcích zaměstnávaly zhruba 50 tisíc lidí. Výhled do roku 2015 přitom předpokládal, že se toto číslo zvýší na trojnásobek. Egyptské vysoké školy vychrlí každý rok zhruba 350 tisíc absolventů, většinou poměrně špatně odborně připravených a strukturou specializací nevyhovujících pracovnímu trhu. Práce v nadnárodních outsourcingových firmách mohla vyřešit alespoň část egyptských problémů. Nezaměstnanost v řadách vysokoškoláků s čerstvým diplomem je závratná a pohybuje se v řádu desítek procent. Plat, za který jsou tito absolventi ochotní pracovat, je přitom velice nízký: kolem 2500 až 3500 korun (150 až 200 dolarů) měsíčně.

BRAND24

Dobře našlápnuto

Impulz k outsourcingovému boomu v Egyptě dal koncem devadesátých let první ministr komunikací a informačních technologií Ahmed Nazíf. Kanadský doktorský titul z oblasti výpočetní techniky ho předurčoval k úsilí o pozvednutí tohoto oboru v Egyptě. O tom, že růst ICT pokládal za prioritu i minulý Mubarakův režim, svědčí i jmenování Nazífa egyptským premiérem v roce 2004.
Podpora daného odvětví byla dosud poměrně masivní. Hned v roce 1999 byl zahájen projekt výstavby technologického parku Smart Village na západním okraji Káhiry, vedle pouštní dálnice do Alexandrie. Park postavený formou PPP (partnerství veřejného a soukromého sektoru) byl otevřen v roce 2003. Kromě ministerstva „informatiky“ v něm sídlí několik dalších státních institucí a dnes už také asi 150 firem, zaměstnávajících 35 tisíc lidí. Nechybí tu světoví hráči IBM, Huawei, Vodafone nebo HP. Příští rok se má ke Smart Village připojit obdobný projekt Maadi Technology Village na jihu Káhiry, další parky se chystají v provinciích: jeden nedaleko přístavu Damietta a další u šestimilonové Alexandrie. Kromě výhodných a početných lidských zdrojů tedy Egypt nabízí také kvalitní infrastrukturu pro podnikání outsourcingových firem.
V roce 2010 přineslo outsourcingové odvětví Egyptu něco přes miliardu amerických dolarů, a stalo se tak velmi rychle jedním z důležitých zdrojů egyptských příjmů. Vláda ještě loni počítala s jejich růstem až na deset miliard dolarů v roce 2020. Nazífův projekt byl tedy dosud velmi úspěšný. Co se ale s celým odvětvím stane po letošní egyptské revoluci?

Napjatě sledovaný proces

I když byla předrevoluční Nazífova „vláda technokratů“ hodnocena ekonomickými odborníky jako nejúspěšnější za posledních několik desetiletí, letošní protesty jí srazily vaz. Mubarak ji stačil odvolat dříve, než sám padl. Udělal to krátce po vypuknutí nepokojů, už v lednu 2011. Expremiér byl obviněn ze zneužívání veřejných financí a z korupce a v dubnu byl spolu s dalšími členy bývalé vlády uvězněn. Proces je však podle mnohých pozorovatelů spíše než snahou o potrestání podvodů něco jako „hon na reformisty“. Pokud by měli pravdu, bylo by vítězství armádních generálů proti reformám nastartovaným Nazífovou vládou jedním ze špatných signálů pro všechny investory. Mnohé outsourcingové společnosti stáhly v době nepokojů z Egypta své zaměstnance – cizince. Hlavně z bezpečnostních důvodů a částečně i proto, že byl po několik dnů prakticky zcela zablokován internet. V současném přechodném období, kdy zemi vládne vojenská junta a čeká se na podzimní parlamentní a zimní prezidentské volby, firmy spíše vyčkávají. Některé se připravují i na eventualitu přesunu aktivit do jiných destinací, jako je třeba Rusko nebo některé asijské země. Přesto se nedá momentální situace hodnotit jako hromadný odchod z Egypta. Spíše jde o stagnaci, kdy se noví investoři do země zrovna nehrnou. Ať už ale bude vláda vzešlá z podzimních voleb jakákoliv a ať už se budou vojáci držet u moci více či méně, vládní podpora technologických parků a ICT bude pokračovat. Egypt se bude snažit i nadále nabízet investorům co možná nejlepší podmínky. Ví, že nutně potřebuje zaměstnat svou rostoucí pracovní sílu, což je jasné všem místním politickým stranám a proudům, včetně armády. Rozvoj outsourcingu nejen v Egyptě, ale v celém regionu, bude však v nejbližších letech asi pomalejší, než jak si ho jednotlivé země ještě vloni představovaly.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).