Menu Zavřít

Stres není nemoc

25. 11. 2002
Autor: Euro.cz

- neléčí ho léky, ale změna způsobu života. Problém je v tom, že se neumíme uvolnit Pokud se vám zdá, že trpíte stresem, nepodléhejte panice. Neznamená to, že už se topíte ve zdravotních problémech. A kromě toho existuje mnoho způsobů, jak stresové situace zvládat. Jistá dávka stresu je součástí každodenního života.

- neléčí ho léky, ale změna způsobu života. Problém je v tom, že se neumíme uvolnit

Pokud se vám zdá, že trpíte stresem, nepodléhejte panice. Neznamená to, že už se topíte ve zdravotních problémech. A kromě toho existuje mnoho způsobů, jak stresové situace zvládat.

Jistá dávka stresu je součástí každodenního života. Je přitom nesmírně důležitá, protože nás udržuje ve střehu a chrání nás před nejrůznějšími nástrahami - pozor musíme ostatně dávat i při přecházení rušné ulice. Často ale nasčítaná napětí přerostou únosnou míru. Pak už nám stačí jakákoliv maličkost, jako dopravní zácpa nebo vylitá káva, a „vybuchneme“. Časté návaly stresových hormonů nás udržují v pohotovosti, bohužel i k útěku od věcí, kterým se uniknout nedá. I kdybyste svírali volant sebekřečovitěji, dopravní zácpu stejně neovlivníme. Podobné potlačované pocity jen zvyšují krevní tlak a zatěžují celé tělo, včetně srdce.

Zvládnutí stresu

Stres na sobě dlouho nepoznáme. Přestože si myslíme, že máme všechno pod kontrolou, naše tělo neošálíme. Postupně nám přestává fungovat žaludek, horší se zrak, častěji nás bolí hlava. Reagujeme podrážděně, zlostně, často neadekvátně situaci. Pokud nekřičíme na podřízeného, vyléváme si zlost večer doma na dětech a partnerovi. Celý problém tkví v tom, že se neumíme uvolnit. Příznaky přičítáme všemu možnému, jenom ne narůstajícímu stresu.

Normální den

Tak třeba hned první věc, kterou ráno většina z nás slyší, je drnčení budíku. První stres tak přijde, ještě než vylezeme z postele. Problém je, že nespíme tak dlouho, dokud se nevzbudíme. Musí nás probudit náhlý zvuk (který si ještě večer sami nastavíme). Pokračujeme zapnutím rádia nebo televize, abychom se dozvěděli, co se kde stalo. Ale dobrá zpráva - žádná zpráva. Hned od rána tedy sledujeme neštěstí a problémy světa. Nemáme čas si sednout ke snídani, s prázdným žaludkem vyrážíme do práce. Dopravní situace je složitá a není v našich silách ji vyřešit. Pokud jedeme vlastním autem, zdržují nás kolony dalších před námi. A pokud cestujeme městskou dopravou, tak nás zdržují ostatní, kteří se rozhodli použít své auto. Situace se nespraví ani v práci - tam na nás čekají mnohdy neřešitelné úkoly, střety s kolegy, nadřízenými nebo podřízenými. Protože jsme dobře vychovaní, nebojujeme s nimi „muž proti muži“ ani na ně nekřičíme, ale chováme se vychovaně, slušně. Všechny reakce těla, které bylo připraveno k boji nebo k útěku potlačíme. A tak se v nás stres hromadí.

Co s tím?

Z předchozího je jasné, že stresovým situacím nemůžeme uniknout. Přesto toho můžeme pro zlepšení situace udělat hodně. Upravit si režim dne tak, abychom se dostatečně vyspali. Určit si čas na práci a čas na jiné činnosti. Naučit se rychlé několikaminutové relaxaci, kterou můžeme provádět kdykoliv během dne. Být asertivní - naučit se říkat NE v okamžiku, kdy nás někdo tlačí do stresových situací. Nejdůležitější rada ale zní: naučit se pořádně dýchat! Hluboký dech až do břicha můžeme zařadit vždy, když si na to vzpomeneme.

Jak se vyhnout stresu?

Nejlepší je naučit se stresu vyhnout. Jak? Identifikujte „své“ stresové situace, a pokud se do nich dostanete, snažte se uvolnit. Takže pokud vás rozčiluje dopravní zácpa a v autě vám tuhnou záda, protáhněte se a zkuste se usmát na svého stejně postiženého bližního ve vedlejším autě. Máte dostatek tělesného cvičení? Jízda na kole, běh nebo plavání jsou ideálními způsoby jak snížit napětí způsobené stresem. Pomáhají uvolnit nahromaděnou energii a navíc po nich budete spát dlouhým a osvěžujícím spánkem. Velmi účinná je i jóga, kondiční cvičení a relaxační techniky. Pokuste se omezit konzumaci alkoholu a kouření. Pokud je potřebujete, abyste se „uvolnili“, uvědomte si, že jejich účinek je pouze dočasný a že samy o sobě nikdy nedokážou vyřešit problémy, které vás tíží. Přestaňte dělat víc věcí najednou, do úkolů se pouštějte podle jejich důležitosti a pokuste se myslet dopředu. Snažte se mít pod kontrolou nejen sebe, ale i to, co děláte. Brzy zjistíte, že namísto „stíhání“ na poslední chvíli se dá vše vyřídit v klidu a včas. Nemluvte na lidi, mluvte s nimi a poslouchejte, co vám říkají. Při obědě jezte pomalu, vychutnávejte jídlo, zapomeňte na své pracovní problémy a pořádně se rozhlédněte po svém okolí. A nezapomeňte, že jediné, co doopravdy musíte za den stihnout, je říct svým blízkým, že je máte rádi.

BRAND24

Srdečný mích zbavuje lidi napětí a stresu. Vězni odpykávající si své tresty v žaláři v Indické Bombaji se smějí během terapie, kterou s nimi provádějí členové indického klubu smíchu.

FOTO: ČTK

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).