Menu Zavřít

Středoevropskou Alpha Medical přebírají za 10 miliard Švýcaři

9. 2. 2017
Autor: Profimedia.cz

Společnost soukromého kapitálu Mid Europa Partners uzavřela dohodu o prodeji diagnostické skupiny Alpha Medical švýcarské firmě Unilabs. Firmy cenu transakce nezveřejnily. Podle některých zdrojů by ale měla pohybovat kolem 370 milionů eur (přibližně 10 miliard korun). Podle Mid Europa Partners se jedná o nejvýznamnější finanční transakci ve zdravotnictví ve středoevropském regionu od roku 2008. Konečné uzavření prodeje by se mělo uskutečnit ve druhém čtvrtletí.

Hodnota akvizice by podle zdrojů serveru Unquote měla činit 370 milionů eur. Představuje tak největší zdravotnickou akvizicí v regionu od roku 2008, kdy došlo za 800 milionů eur k převzetí koncernu Euromedic. V roce 2014 však Mid Europa Partners uskutečnila obchod více než dvojnásobny, když se za 828 milionů eur (přibližně 22 miliard korun) zbavila české divize T-Mobile.

Mid Europa Partners, investor v oblasti soukromého kapitálu zaměřená na trhy střední a jihovýchodní Evropy, získala firmu Alpha Medical v roce 2012 od česko-slovenské investiční skupiny Penta.


Přečtěte si, čeho ještě se Mid Europa Partners zbavuje:

Polská Žabka je znovu na prodej. Cena? 27 miliard

 ilustrační foto


Ředitel varšavské kanceláře Mid Europa Pawel Padusinski uvedl, že Alpha Medical loni zdvojnásobila roční počet laboratorních vyšetření na zhruba 55 milionů testů. Firma rovněž navýšila počet zaměstnanců o zhruba 550 na více než 1550, uvedl.

Podle generálního ředitele Alpha Medical Petera Lednického je společnost předním poskytovatelem laboratorních služeb na českém a slovenském trhu. Od nového partnera Unilabs očekává zlepšení kvality zdravotní péče v oblasti působnosti firmy.

Unilabs, kterou vlastní finanční skupina APAX, je celoevropský poskytovatel laboratorních služeb působící ve více než 12 zemích. Sídlo společnosti je v Ženevě.

BRAND24


Česko má problém s vývozem léků. Čtěte více:

Miliardoví tajnůstkáři: stát se neumí bránit vývozu léků

 ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).