Stravenky jsou vítaným přilepšením k platu

28. února 2005, 00:00 - Speciál připravil VÍT SMRČKA
28. února 2005, 00:00

„KUPONY“ NA JÍDLO Zatímco do závodních jídelen často chodí jen polovina zaměstnanců, o stravenky mají zájem všichni. Není divu. Lze jimi platit kdykoliv a kdekoliv - třeba i v supermarketech. Především menším firmám se nevyplácí mít vlastní jídelny. Zaměstnaci zde dostávají stravenky, aby si mohli koupit teplé jídlo v restauracích.

**„KUPONY“ NA JÍDLO

Zatímco do závodních jídelen často chodí jen polovina zaměstnanců, o stravenky mají zájem všichni. Není divu. Lze jimi platit kdykoliv a kdekoliv - třeba i v supermarketech.

Především menším firmám se nevyplácí mít vlastní jídelny. Zaměstnaci zde dostávají stravenky, aby si mohli koupit teplé jídlo v restauracích. Podobně postupují i mnohé úřady a instituce.

Právě možnost volby restauračního zařízení přídává tomuto způsobu firemního stravování na oblibě.

V příjemném hostinském zařízení, kde se scházejí lidé různých profesí a z různých firem, se pak z oběda může stát společenská záležitost. To klasická závodní jídelna v areálu podniku nemůže nabídnout. Přitom původně měly stravenky být jen náhradním řešením pro firmy, které nemají vlastní jídelnu.

Stravenky jsou značně oblíbené také u zaměstnavatelů, protože je nemusejí zdaňovat. Tím stát podporuje stravování během pracovní doby. Absence daní vytváří z poukázek na jídlo zajímavý finanční bonus. „Řada pracovníků bere stravenky jako přilepšení k platu,“ upozorňuje šéfredaktor časopisu Ho.re.ka Stanislav Břeň. „Jsou to nezdaněné peníze navíc,“ vyjádřil se ke stravenkám Milan Šubrt z liberecké pobočky Asociace samostatných odborů. Měsíčně utratí Češi prostřednictvím stravenek miliardu korun. Na tyto kupony se stravuje asi milion lidí. Za loňský rok jejich počet opět mírně stoupl.

Připlácení na stravenky volí podle Šubrta jako způsob příspěvku na jídlo asi třetina zaměstnavatelů. Podniků, které je dávají pracovníkům, přibývá. „Na obědy do závodních jídelen chodí většinou sotva polovina pracovníků, stravenky chtějí všichni,“ řekl Šubrt. Důvodem stoupajícího zájmu je také zpřísnění hygienických norem pro kuchyně i jídelny a časté stížnosti na kvalitu jídel v některých závodních jídelnách. Dostává je rovněž část zaměstnanců ve firmách, které jinak pro lidi vaří. Například zaměstnanci tří pražských závodů Siemens mají nárok na stravenky, jestliže jsou často služebně mimo kancelář. Za kupon v hodnotě 74 korun firma zaplatí 40 korun.

Na stravenky se snáší také kritika, protože mnozí lidé jimi platí v obchodech při nákupu potravin, místo aby šli na oběd. Podle přehledu Asociace provozovatelů stravenkových systémů se počet stravenek uplatněných v obchodech vloni snížil. K tomu přispělo omezení, že v obchodech se může platit maximálně pěti stravenkami najednou.

Průměrná hodnota stravenek je přes 50 korun. Některé firmy poskytují zaměstnancům kupony za 80 a 90 korun. Na jejich průměrnou hodnotu reagují zpravidla místní restauratéři a přizpůsobují jim cenu jídel.

Mohlo by vás zajímat

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

Hry pro příležitostné hráče