Menu Zavřít

Stravenkou se neopiješ

11. 1. 2008
Autor: Euro.cz

Poukázky společnosti Accor Services mají omezit zneužívání sociálních dávek

Co s těmi, kteří sociální dávky propijí nebo prokouří? Právě tak se tázali ve společnosti Accor Services, jež je známa distribucí stravenek Ticket Restaurant. A ve spolupráci se státem a vybranými obcemi v ČR zavedli systém poukázek, který by omezil zneužívání vyplacené hotovosti k nákupu cigaret a alkoholu. Nové „stravenky“, od jejichž zavedení v praxi uplynulo více než půl roku (první byla loni v dubnu Praha 6), slouží pouze k nákupu zboží základních životních potřeb, jako jsou potraviny, prostředky osobní hygieny, oděvy a obuv. Jaké jsou ohlasy a jak systém funguje?
Obec vydá část dávek v tiketech, které platí ve smluvních prodejnách, jež jsou zařazeny v síti Ticket Service. „Možnost nákupu alkoholu či cigaret za poukázky je prakticky vyloučena, protože bychom prodejnu, která by tak činila, okamžitě vyškrtli ze sítě. Prodejce kontrolujeme vysláním ,agenta provokatéra´, který je zkouší přemluvit, aby mu prodali tabák a pití. Obchodníci nám vycházejí vstříc, neboť nechtějí přijít o kontrakt, který jim zajišťuje stálé zákazníky,“ řekl týdeníku EURO Pavel Holomek, marketingový ředitel Accor Services.
Poukázka je vybavena čárovým kódem (či přímo označením jména spotřebitele), tudíž je možné dohledat, kde byla směněna. Kladem systému je možnost ušetřených prostředků ze státního rozpočtu. Část lidí pobírajících „podporu“ si totiž pro kupony vůbec nepřijde, neboť je nemohou směnit za „libůstky“ či naházet do automatů. Mohlo by se prý jednat o více než dvacetiprocentní úsporu ze všech vydaných tiketů… Testovací provoz byl zahájen již v několika obcích. Jde například o Svitavy, Humpolec, Prahu 2, 6 a 12, Český Těšín, Bohumín, Karvinou, Kladno, Břeclav a Orlovou. Reakce jsou vesměs kladné. „Když se jedná o klienta, který z dávek žije, nebyl problém. Nejčastější odpověď zněla: ,Mám si věci nakupovat za peníze nebo za poukázky? Vždyť je to jedno.´ Kdo však má dávku pouze jako ,kapesné´, tomu se změna samozřejmě nelíbí,“ hodnotí novinku vedoucí oddělení dávek ze svitavského městského úřadu Eva Huschková.
V Praze 6 zpočátku zaznamenaly jisté potíže, ale kupony hodnotí jako přínos. „V prvních dnech docházelo někdy ke slovnímu napadání pracovníků. Zavedení poukázek místo vyplácení hotovosti má však pozitivní dopad. Řada lidí se do jejich zavedení dlouhodobě vyhýbala práci, žila z podpory. Tito lidé si zaměstnání našli nebo začali hledat, a tím se nám snížil počet příjemců dávek. Další výhodou je, že poukázky učí klienty hospodařit s financemi, neboť po zavedení poukázek dostávají v hotovosti pouze přesně vypočítané prostředky na bydlení či léky,“ sdělila týdeníku EURO Jitka Vaňková, šéfka Oddělení sociální péče Prahy 6.
V Humpolci oceňují především onen výchovný efekt. „Naprostá většina lidí, jimž jsou poukázky vydávány, jsou alkoholici, další skupinou jsou gambleři. A poslední typ tvoří lidé ve věku od 30 do 40 let, kteří jsou absolutně zdraví, většinou bezdětní a svobodní a mohli by si bez problémů najít zaměstnání, ovšem tomu se vyhýbají. Máme případy, kdy jedinec žije ze sociálních dávek třeba jedenáct let! Kdo přitom v Humpolci hledá práci, bez problémů ji najde,“ tvrdí odpovědný vedoucí Josef Fiala z humpoleckého městského úřadu.
Poukázky už podpořili i známí ekonomové: kupříkladu analytik Jan Vejmělek z Komerční banky, Miroslav Ševčík z Liberálního institutu a dokonce i levicověji zaměřený Valtr Komárek. Vejmělek říká: „Poukázky vyplácené místo sociálních dávek fungují jako jeden z nástrojů vůči lidem, kteří se vědomě nezapojují do pracovního procesu.“ Dle Ševčíka nebudou dávky díky poukázkám zneužívány, jako se tomu děje při výplatách v hotovosti. „Zavedení poukázek může v důsledku působit na určité skupiny, které dlouhodobě dávají přednost ,žití na sociální dávkách´, aby změnily názor a šly hledat uplatnění na trh práce,“ říká Ševčík.
Poradce sociální demokracie Komárek nepovažuje poukázky za úplně ideální řešení, ale je prý pochopitelné, že byly zavedeny: „Jde ovšem zatím jen o pilotní projekt. Je otázkou, jak se osvědčí dlouhodobě, a záleží na vyhodnocení všech výsledků. V případě, že převáží ty kladné, mohl by být zaveden plošně po celé republice.“ Dle důvěryhodného zdroje podporuje systém poukázek řada dalších lidí v opoziční ČSSD.
Systém se líbí i ministerstvu práce a sociálních věcí, které by jej chtělo do pár let spustit v celé ČR. „Tyto aktivity podporujeme a chceme sjednotit postup v této oblasti,“ řekl týdeníku EURO ministr Petr Nečas (ODS). A úspory ve státním rozpočtu? Oficiální čísla má firma Accor Services zveřejnit v polovině února.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).