Menu Zavřít

Strašidlo 22% sazby DPH hrozí, že se vrátí!

4. 11. 2002
Autor: Euro.cz

Nové hygienické a zdravotní předpisy už nezměníme. Dají se ještě změnit předpisy daňové? O poskytování stravovacích služeb a o celém oborovém rámci se již delší dobu a opět hovoří jako o horkém tématu. Nejen kvůli znovuobjevené BSE u krav z tuzemských chovů, nejen kvůli naší legislativě a hygienickým předpisům, které z restauračního provozu udělají takřka operační sál.

Nové hygienické a zdravotní předpisy už nezměníme. Dají se ještě změnit předpisy daňové?

BRAND24

O poskytování stravovacích služeb a o celém oborovém rámci se již delší dobu a opět hovoří jako o horkém tématu.

Nejen kvůli znovuobjevené BSE u krav z tuzemských chovů, nejen kvůli naší legislativě a hygienickým předpisům, které z restauračního provozu udělají takřka operační sál. Nyní jde o promítnutí všech souvislostí v zrcadle vyjednávání podmínek pro přistoupení České republiky k Evropské unii a především stanovení pravidel pro uplatnění daně z přidané hodnoty. Od dubna 2000 platí snížená pětiprocentní daň z přidané hodnoty, kterou restauratéři a hostinští vybojovali na Ministerstvu financí a Parlamentu ČR po dlouhých letech. Podnikatelé byli rádi, že se jim alespoň za čas částečně vrátí prostředky, které odvedli státu a nemohli kvůli tomu investovat. Kdo po půstu čekal, že by se ceny ve stravovacích zařízeních pohnuly směrem dolů, mýlil se, poněvadž pokladny spíše zely prázdnotou a rezervy na kontech na nějaké rozjezdy také nestačily. Alespoň u těch malých a menších provozovatelů restaurací a osvěžoven. Nyní, po dvou letech uplatňování snížené sazby, hrozí, že se 22% DPH zase vrátí. Podle některých údajů, které vycházejí i z parlamentu, je zřejmé, že ČR při vyjednávání podmínek s EU nevyužila možnosti a pro stravovací služby nepožádala o výjimku pro udržení snížené sazby. Opětovné zvýšení sazby DPH v den vstupu ČR do EU by pravděpodobně znamenalo opravdu plošné zvýšení cen stravovacích služeb v celém rozsahu, od školních jídelen až po domovy důchodců a všechny restaurační a pohostinské provozy. Na jedné straně reálné zatížení spotřebitelů, na druhé straně zase velká hrozba pro podnikání v pohostinských a stravovacích službách. Podle některých hlasů je snahou ministerstva financí zavést sazbu 22 % ještě před vstupem ČR do EU. Provozovatel Parkhotelu Skalní Město Miroslav Košíček, člen OHK Jičín, na tuto situaci upozorňuje výzvou, kterou uveřejnil na internetové stránce okresní hospodářské komory, ostatní hostinské, restauratéry a hoteliéry. Domnívá se, že sice možností na ovlivnění situace je jen málo, ale neváhá, v případě určité podpory odborné veřejnosti a nezájmu odpovědných osob, sáhnout i k metodám občanské neposlušnosti. Ten podle něho s určitým úspěchem užili třeba dovozci automobilů, zaměstnanci Českých drah, majitelé autoškol, učitelé, lékaři. Domnívá se také, že právě taková situace by měla ukázat i sílu členské základny Hospodářské komory a profesních sdružení. Po více než pěti měsících od výzvy je ale zklamán. „Projednávali jsme situaci jak na okresní tak i regionální komoře. Ze zkušeností nám vyplývá, že zvýšení DPH se stane hrobem pro provozovny, které mají roční obrat na úrovni kolem pěti milionů korun. Pro ně to bude taková rána pod pás, že ji už nemusejí rozdýchat,“ hodnotí Miroslav Košíček to, že se na výzvu ozvalo jen několik lidí, kteří podle něho jsou takzvaně v obraze a umí nebezpečí rozeznat. „Za situace, kdy třeba u nás, v rekreačním regionu, podnikatelé v pohostinství a stravování mohou počítat se ziskem od dvou do tří procent, jde o situaci na pováženou. To nejsou peníze pro nějaký rozvoj, pro investování a zdokonalování služeb.“ Upozorňuje například, že o region již před časem ztratili zájem němečtí turisté, kteří dělali tržby. Čeští návštěvníci sice jsou, ale nemají peníze. „Zdražit služby v takové době není možné - nikdo by peníze nepřinesl. Zdražit může kdokoli z hospody či restaurace - může to být předposlední velké rozhodnutí. Posledním může být už jen ta likvidace živnosti při skončení podnikání.“

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).