Menu Zavřít

Strana Zelených podala stížnost na průběh voleb v Praze

26. 10. 2010
Autor: profit

Strana Zelených vydala a SNK ED připravili stížnost na neplatnost voleb, připojily se k nim Věcí veřejné.

Foto: Siebert Martin

Právní analýza, kterou si nechala vypracovat SZ spolu s Evropskými demokraty, dokládá, že rozdělení Prahy na 7 volebních obvodů bylo protiústavní a došlo tím k výraznému ovlivnění výsledků voleb v hlavním městě. Tento krok Zastupitelstva hlavního města Prahy, ovládaného ODS, porušil princip rovnosti hlasů a volné soutěže politických stran, který je garantován Ústavou ČR. Ústava zaručuje, že každý občan má ve volbách stejný počet hlasů, které mají přibližně stejnou váhu. Analýza dále potvrzuje, že s volebním systémem bylo nakládáno účelově a svévolně, což Ústava ČR také nepřipouští.

Stížnost podáváme nejen jako politické strany, ale také jako kandidáti do zastupitelstva. Ke stížnosti se připojili dále občané, aby mohl soud posoudit, zda byli poškozeni na svých právech především voliči v hlavním městě. Dle právních expertů má tato stížnost šanci na úspěch, protože došlo k výraznému porušení ústavních principů a účelovému zneužití volebního systému.

Máme povinnost se bránit nejen jako představitelé politckých stran, ale především jako občané, kterým bylo porušeno právo na pluralitu v politickém systému a rovnost volebních hlasů a tím došlo k výraznému snížení kvality demokracie v této zemi,” říká předseda SZ Ondřej Liška.

BRAND24

SNK ED se připojuje ke stížnosti na neplatnost voleb do ZHMP. Je naší povinností bojovat za rovné zastoupení našich voličů. Dostali jsme spolu se SZ přes 200 tis. hlasů a překročili volební klauzuli 5 %, přesto však nedostali žadný mandát. Tato absurdní nerovnost vyniká v porovnání s ODS, která obdržela asi 800 tis. hlasů a ziskala 20 mandátů,” přídává kandidát na primátora Jiří Witzany z SNK ED.

“Důsledkem pokřivených volebních pravidel je neférový výsledek. Ten bude potvrzen nejspíš dohodou o velké koalici, která by v případě účasti SZ a VV v ZHMP nebyla možná. Jsem si jistá, že ani voliči ODS, ani voliči ČSSD si velkou koalici nepřejí. Ta je pouze v zájmu kmotrů a mafiánů, dodává kandidátka na primátorku Petra Kolínská ze SZ.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).