Menu Zavřít

Stojí dítě za 850 Kč?

21. 8. 2006
Autor: Euro.cz

PSALI JSME PŘED 15 LETY Udrží nové ekonomické prostředí rodinu v příštích letech, nebo ji zcela zničí? Pro život našich rodin platí stále rozhodující zákon č. 94/1963 Sb. o rodině.

PSALI JSME PŘED 15 LETY

Udrží nové ekonomické prostředí rodinu v příštích letech, nebo ji zcela zničí?

Pro život našich rodin platí stále rozhodující zákon č. 94/1963 Sb. o rodině. Pomineme-li některé ideologické prvky, pro dnešní dobu má jedno důležité ustanovení: V článku VI říká, že všichni členové rodiny mají povinnost si vzájemně pomáhat a podle svých schopností a možností zabezpečovat zvyšování hmotné a kulturní úrovně rodiny. Je samozřejmě otázka, nakolik se taková ustanovení dodržují - vezměme si jen léčebny dlouhodobě nemocných a spočítejme, kolik je v nich lidí, o něž se nikdo nechce starat a tak jsou „odloženi“ do nemocnice.

Jako podnikatelský list nebudeme rozebírat ustanovení, která by nepochybně již dávno měla být změněna. Musíme však upozornit, že podle tohoto zákona mají potomci vyživovací povinnost a pokud ji nemohou dostát, přechází vyživovací povinnost na předky, pokud ti ji nemohou splnit, mají ji nejprve bližší, pak i vzdálenější příbuzní.

POTOMCI JSOU DRAZÍ Může se zdát nepatřičné, že vzpomínáme na paragraf 88, ale je v něm ekonomická podstata celého zákona a může v brzké době překvapit nejen podnikatele. Rodina v ČSFR zažívá stejnou krizi jako v jiných zemích Evropy, poněkud lepší charakteristiky ve Slovenské republice se kvapem blíží těm českým. Rodiny s dětmi představují zhruba polovinu domácností v ČSFR, nejvíce je rodin se dvěma dětmi (asi 22 procent). Před časem sociologové spočítali, kolik stojí pořízení dalšího dítěte. Narozením druhého dítěte klesají průměrné příjmy na osobu o 17,8 procenta, narozením třetího dítěte o 29,3 procenta a narozením čtvrtého o 42,7 procenta.

ŽIVOTNÍ MINIMUM Odborníci federálního ministerstva práce a sociálních věcí před časem určili, že životní minimum je pro dítě do šesti let 850 korun, 6 až 10 let 950 korun, 10 až 15 let 1150 korun, 15 až 26 let (nezaopatřené) 1250 korun. K tomu navíc, že rodina potřebuje na domácnost 600 korun. Dříve, než tyto částky mohly být schváleny, inflace pokročila natolik, že dnes je navrhováno u dětí zvýšení o 50 korun, u vícečlenné domácnosti 800 korun, u dvoučlenné 650 korun a jednotlivce 500 korun. Prakticky to znamená, že pro čtyřčlennou rodinu částka 6000 korun měsíčně (včetně vyrovnávacího příspěvku státu) je minimum. Pod touto hranicí je příjem nedostatečný, rodina by měla dostávat dotaci od sociálního odboru okresního (obecního) úřadu.

BRAND24

Zatím ale jsou poslanci na prázdninách, vláda se bude věcí zabývat nejdříve v září a nanejvýš v listopadu by čísla mohla vstoupit v platnost. Nebudouli již zase jiná.

Ředitel odboru rodinné politiky a sociálního zabezpečení FMPSV Petr Víšek se vyjádřil, že stát bude v rámci solidarity garantovat sociální zabezpečení rodiny na dohodnuté výši. Na pomoc obnovení či záchraně rodiny vznikají různá sdružení i instituce, ale řešení bude muset být zásadnější.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).