Menu Zavřít

Stock Plzeň letos odhaduje propad prodeje lihovin až o 15 procent

20. 12. 2004
Autor: Euro.cz

O deset až 15 procentnižší odbyt plánuje letos výrobce lihovin Stock Plzeň. Největšíčeský výrobce, který loni prodal 26 milionů litrů lihovin, setomu snaží čelit posilováním exportu, zaváděním nových výrobků arozšiřováním portfolia prodávaných alkoholických nápojů. ČTK tořekl generální ředitel Martin Petrášek.

Stock nesouhlasí s čerstvými údaji statistického úřadu, žespotřeba lihovin meziročně vzrostla z 3,3 na 3,4 litru čistéhoalkoholu na hlavu. Z těchto čísel prý nelze vyvozovat spotřebu,neboť nárůst vychází z předzásobení obchodníků z konce loňskéhoroku, které způsobilo třináctiprocentní zvýšení spotřební daně odledna. Petrášek označil čísla za nesmyslná, neboť podle nich byměli Češi vypít dvakrát více lihovin než v Rusku.

Propad Stocku bude podle Petráška jak ve fernetech, tak vrumu, tedy nejprodávanějších lihovinách firmy. „Nejsilnějšíkategorie hořkých bylinných likérů se nevyvíjí tak dobře,“ uvedlmarketingový ředitel Richard Švéda.

Stock od října zvýšil ceny lihovin v průměru o tři procenta.Cena lihu sice klesla, ale po vstupu do EU se až o sto procentzdražil cukr. „Výrazně šly nahoru všechny byliny,“ uvedl manažerprovozu Prádlo Václav Šitner. Loni se podílely na nákladech pětiprocenty, nyní osmi. Nejvíce zdražil heřmánek, jehož cenavzrostla 2,5krát, a hořec.

BRAND24

Vývoz do 11 zemí, který loni činil dva miliony litrů, letosvzroste minimálně o pětinu. „Největší nárůsty zaznamenáváme naSlovensku a také v USA, kam jsme vstoupili letos,“ řekl Petrášek. „Mít úzký sortiment je špatné,“ uvedl Švéda. Stock se protostal začátkem roku výhradním dovozcem světové dvojky na trhulihovin - britských Allied Domecq, která vyrábí whisky TullamoreDew, Ballantine, gin Beefeater, rum Malibu a koňak Courvoisier.

Dalším strategickým krokem byl jarní vstup na trh vína. Tatokomodita sice není tak zisková, ale roste letos o deset procent.Značky Král vinohradu z Vinselektu Michlovský firma letos prodápřes 600.000 lahví a příští rok chce Stock ve vínu dále posílit avedení nevyloučilo ani kapitálový vstup do některého z výrobců.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).