Menu Zavřít

Sto dní v úřadě: Ministr zemědělství Jurečka se rád chlubí. A občas lže

11. 5. 2014
Autor: čtk

První místopředseda KDU-ČSL Jurečka vlétl do vládní politiky jak raketa. Do loňska zcela neznámý politik se silně vyvinutým nadáním na sebepropagaci se nejdřív stal jednou z hlavních tváří koaličních vyjednávání s ČSSD a ANO, když si jeho partajní nadřízený, šéf KDU-ČSL a nyní vicepremiér Pavel Bělobrádek, nemohl ani v této klíčové době odpustit několikadenní hrazenou cestu do USA. Načež se mladý moravský sedlák stal ministrem zemědělství.

Zde nezačal úplně špatně: zemědě lcům slíbil, že mu mohou kdykoli zavolat. Záhy však začala podivná sága personálních přešlapů, překvapivého a nepravdivě zdůvodněného jmenování šéfa Lesů ČR i ryze populistického kroku s povinnými kvótami českých potravin v hypermarketech.

Jurečka si šikovně vzal za své aktuální populistické téma boje proti korupci a zároveň přesvědčivě mluví v prázdných floskulích. A k tomu si dál pěstuje auru nejakčnějšího a nejpracovitějšího vládního ministra, jenž snad nikdy nespí. A také odhodlaného politika, který příští rok nahradí nemocného Bělobrádka v čele KDU- ČSL, a jehož tiskový odbor proto dál chrlí agitační zprávy jak v dobách komunistického politbyra.

Ministrovy "úspory" se mohou prodražit

V jedné z nich, vydané koncem dubna na počest Jurečkovy první stovky dnů v ministerském křesle a také údajného ušetření 300 milionů korun, se mimo jiné píše: „V oblasti poradenských služeb byla ukončena smlouva se třemi externími poradci, kdy úspora činí více než 30 milionů korun. V oblasti marketingových aktivit ministerstva zemědělství byla zrušena výběrová řízení za téměř 60 milionů korun. Ministr Jurečka rovněž ukončil smlouvu s několika právními společnostmi s úsporou dalších téměř 60 milionů korun pro státní rozpočet… Ministerstvo zemědělství za krátkou dobu působení Mariana Jurečky stihlo předložit 23 nových předpisů a zákonů… Díky úsilí Mariana Jurečky dojde ke zvýšení příspěvku státního rozpočtu do Programu rozvoje venkova… Podařilo se novelizovat zákon o hnojivech.“ To vše za pouhé tři měsíce!

A samozřejmě ani jediné slovo o tom, že mnohé z těchto zrušených věcí se stejně budou muset realizovat, takže nakonec budou stát peníze. Nebo že jejich případné zrušení může dokonce státu i způsobit škodu, například zakázka Lesů ČR na právní služby za 90 milionů korun. Jurečka, jenž si osvojil protikorupční slovník Andreje Babiše, ji bez bližšího vysvětlení označil za podezřelou a předraženou a mediálně ji zrušil, přestože ji připomínkovala a její zadávací kritéria pomáhala vytvořit organizace Transparency International.

Největší podnik spadající pod ministerstvo zemědělství totiž vede přes 1300 právních sporů, a pokud by neměl adekvátní právní zastoupení, hrozí mu mnohem vyšší škody, než ministr zemědělství papírově ušetří ve svých tiskových zprávách. Navíc podobnou veřejnou zakázku nemůže ani ministr zrušit jen proto, že se mu jaksi nelíbí. Ponechme stranou, že trefovat se do Lesů ČR, podniku se snad až nezaslouženě špatnou reputací, přináší politické body. Byť za onen podnik coby ministr zemědělství zodpovídá.

Více o působení ministra Jurečky v novém pondělním čísle týdeníku Euro


Čtěte také:

Jurečka: Obchodní řetězce musí změnit své chování, jinak bude „válka“

Potřebujeme zelenou naftu? Analýzy ministerstva si protiřečíí

BRAND24

Jurečka chystá podporu pro mladé zemědělce. Odvětví stárne

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).