Menu Zavřít

Štiky českého byznysu v Karlovarském kraji

6. 3. 2006
Autor: Euro.cz

ŽEBŘÍČEK NEJDYNAMIČTĚJŠÍCH FIREM Stejně jako v nultém se ani v prvním ročníku žebříčku Štiky českého byznysu nepodařilo žádné firmě z Karlovarského kraje zařadit mezi stovku nejdynamičtějších společností. Na prvním místě regionálního žebříčku, který uveřejňuje týdeník Profit ve spolupráci se společností Coface Czech, se umístila firma Treibacher Schleifmittel ze Sokolova.

ŽEBŘÍČEK NEJDYNAMIČTĚJŠÍCH FIREM

Stejně jako v nultém se ani v prvním ročníku žebříčku Štiky českého byznysu nepodařilo žádné firmě z Karlovarského kraje zařadit mezi stovku nejdynamičtějších společností. Na prvním místě regionálního žebříčku, který uveřejňuje týdeník Profit ve spolupráci se společností Coface Czech, se umístila firma Treibacher Schleifmittel ze Sokolova. Získané bodové ohodnocení by jí v rámci celé země stačilo na 145. místo.

O prvenství společnosti Treibacher Schleifmittel, která se zabývá výrobou syntetického korundu, rozhodla výborná návratnost aktiv i vlastního kapitálu, za niž získala maximální počet bodů, a rovněž dobrá likvidita. Celková hodnota Indexu 1000 Coface, která rozhoduje o pořadí firem v žebříčku, dosáhla 647,4 bodu z tisíce možných (čím vyšší je hodnota indexu, tím vyšší je dynamičnost firmy).

Také společnost Esta-Energetická strojírna Tisová, která v Karlovarském kraji skončila druhá, si připsala plný počet bodů za návratnost vlastního kapitálu a vysoké hodnocení získala rovněž za optimální míru zadlužení. „Firmě se sice poněkud zhoršila návratnost aktiv, stále je však na přijatelné úrovni,“ doplnil analytik Coface Czech Petr Barák. Esta-Energetická strojírna Tisová se zaměřuje na zakázkovou výrobu ocelových konstrukcí a poskytování servisu v energetice.

Třetí příčku mezi štikami Karlovarského kraje si vybojoval výrobce brousicích nástrojů Lukas CZ ze Skalné u Chebu, a to zejména díky vynikající návratnosti vlastního kapitálu, dobré, i když proti roku 2003 mírně snížené návratnosti aktiv a zlepšené likviditě. S nevelkým odstupem za ním skončila na čtvrtém místě jedna z největších firem regionu, Karlovarské minerální vody, zatímco největší společnost kraje, Sokolovská uhelná, obsadila ziskem 415,8 bodu 31. místo.

Oproti nultému ročníku žebříčku Štiky českého byznysu, jehož výsledky zveřejňoval Profit loni, se výrazně změnilo pořadí firem na prvních místech. Přispělo k tomu ovšem i to, že u některých společností nebyly v době uzávěrky žebříčku (30. listopadu 2005) k dispozici jejich hospodářské výsledky za rok 2004, což jejich šanci na medailové umístění snížilo.

V porovnání s jinými kraji se firmy z Karlovarska vyznačují nejen tím, že mají zřetelně nižší průměrnou hodnotu Indexu 1000 Coface, ale také nižší obrat i zisk, přestože počtem zaměstnanců jsou mírně nad průměrem země. Celkem se do žebříčku Štiky českého byznysu 2005 kvalifikovalo 147 firem z Karlovarského kraje, což je nejméně ze všech regionů. Všechny ostatní kraje mají minimálně 300 kvalifikovaných podniků, v Praze jich je dokonce 2286 z celkových bezmála 9300. 

TREIBACHER SCHLEIFMITTEL, S. R. O.

Treibacher Schleifmittel, s. r. o., je dceřinou společností stejnojmenné rakouské firmy se sídlem ve Villachu. Jejím prostřednictvím je součástí francouzské skupiny Imerys, předního světového uskupení v oblasti zpracování nerudných nerostných surovin, zejména kaolinu, grafitu, živců, zeolitů a podobně, s ročním obratem tři miliardy eur. Samotná skupina Treibacher, jež má zastoupení v 17 státech Evropy, Asie, Severní a Jižní Ameriky, patří k předním světovým výrobcům syntetického korundu (oxidu hlinitého). V případě české společnosti bílého (taveného) korundu, který se používá jako abrazivum a žáruvzdorná látka v řadě odvětví, například v keramickém průmyslu.

V Sokolově sídlí Treibacher Schleifmittel, s. r. o., od roku 2001, kdy Úřad na ochranu hospodářské soutěže schválil společnosti odkup části Chemických závodů Sokolov zabývající se výrobou vysoce koncentrovaného oxidu hlinitého.

ESTA-ENERGETICKÁ STROJÍRNA TISOVÁ, S. R. O.

ESTA-Energetická strojírna Tisová, s. r. o., je česká společnost, která byla založena v roce 1994 odborníky z oblasti energetického opravárenství a dalších souvisejících profesních činností a navazuje na zdejší tradici v oblasti energetiky a teplárenství sahající do roku 1959. Zabývá se výrobou ocelových konstrukcí a dílů, obráběním kovů, rekonstrukcí nádob a nádrží, dodávkami a montáží všech běžných typů čerpadel, armatur, dopravníků, kompresorů a potrubních systémů. Dále opravami a řešením havarijních stavů v energetice. Rozhodujícím zaměřením podniku jsou opravy a údržby energetických zařízení ČEZ, na něž připadá víc než polovina jeho kapacity. Firma má mimo jiné oprávnění k výrobě, opravám, rekonstrukcím, montážím a revizím vyhrazených tlakových nádob, parních a kapalinových kotlů a k provádění souvisejících stavebních činností.

BRAND24

**LUKAS CZ, SPOL. S R. O.

Lukas CZ, spol. s r. o., je dceřinou společností německé Lukas-Erzett Anlagengesellschaft GmbH & Co. KG se sídlem v Engelskirchenu u Kolína nad Rýnem, která vznikla v roce 1937 jako podnik na výrobu nástrojů. Historie české společnosti sahá do roku 1991, kdy byla v Plesné založena pod názvem Lukas-ČSFR. V roce 1995 se přejmenovala na Lukas-Nástroje a přestěhovala se do nového vlastního objektu ve Skalné u Chebu. Od roku 2003, po sloučení s dceřinou společností Lukas-Obchod, působí nástupnická společnosti pod dnešním názvem. Hlavním předmětem činnosti Lukas CZ je výroba brousicích nástrojů, zpočátku lamelových brusných kotoučů, později i brousicích hlaviček, brousicích a lešticích vějířů, brousicích válců a čepiček. Zhruba 80 procent produkce je určeno na export. Lukas CZ zároveň prodává výrobky mateřské společnosti i dalších zahraničních firem, jako jsou například nizozemská BV-Gelva či německé Lessmann a Rhodius.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).