Menu Zavřít

Štiky českého byznysu v Jihomoravském kraji

4. 12. 2006
Autor: Euro.cz

ŽEBŘÍČEK NEJDYNAMIČTĚJŠÍCH FIREMDravými rybami v Jihomoravském kraji jsou společnosti Bibus, Hutira-Brno a MP-Soft. Celkové výsledky žebříčku Štiky českého byznysu 2006 zveřejní týdeník Profit ve spolupráci se společností Coface Czech Credit Management Services již tento týden.

ŽEBŘÍČEK NEJDYNAMIČTĚJŠÍCH FIREM Dravými rybami v Jihomoravském kraji jsou společnosti Bibus, Hutira-Brno a MP-Soft. Celkové výsledky žebříčku Štiky českého byznysu 2006 zveřejní týdeník Profit ve spolupráci se společností Coface Czech Credit Management Services již tento týden.

Do žebříčku Štiky českého byznysu 2005 se v Jihomoravském kraji kvalifikovalo celkem 1326 firem, což je po Praze, která měla 2287 kvalifikací, druhý nejvyšší počet. Za vítězstvím firmy Bibus přitom stojí výrazný nárůst obratu a zisku v posledním roce z hodnoceného tříletého období 2002-2004, dále růst hodnot návratnosti aktiv i návratnosti vlastního kapitálu a konečně i zlepšení již beztak dobré likvidity. To vše v součtu znamenalo, že si Bibus připsal 728,9 bodu z tisíce možných a kromě prvního místa na jižní Moravě obsadil i sedmé místo v celé České republice.

Jen o dva stupínky níž skončila v celostátním hodnocení celkově druhá jihomoravská firma Hutira-Brno, jejíž Index 1000 Coface se vyšplhal na 715,4 bodu, a to především díky nárůstu obratu na konci posuzovaného období a výborným hodnotám rentability aktiv.

Také brněnská společnost MP-Soft se dokázala probojovat mezi nejdynamičtější firmy ČR, v celostátním srovnání obsadila ziskem 713,9 bodu desáté místo. Podle analytika Coface Czech Petra Baráka patří k silným stránkám podniku růst obratu, konstantní vysoká likvidita a výborná rentabilita aktiv.

Firmy, které se v Jihomoravském kraji umístily mezi stovkou nejlepších, mají v průměru výrazně odlišné charakteristiky oproti jiným částem republiky: počtem zaměstnanců jsou jen třetinové v porovnání s průměrem za celou ČR a nižší mají i obrat a zisk. Průměrnou hodnotou Indexu 1000 Coface se však řadí na druhé místo v zemi těsně za Prahu.

Jihomoravské podniky se také nejednou umístily v oborových celostátních žebříčcích. Například společnost Elita semenářská skončila čtvrtá mezi firmami ze sektoru zemědělství, firmy Pokorný, Jan Kašník-DIXI a Agrocentrum Hrušovany obsadily 4., 5, respektive 10. místo mezi podniky, které mají jako jeden z předmětů činnosti ubytování a stravování, a společnosti Frapo CZ a DCom byly na 5., resp. 9. místě ve zpracovatelském průmyslu.

CHARAKTERISTIKA FIREM Z ŽEBŘÍČKU TOP 100

Jihomoravský kraj Česko 1)

Počet zaměstnanců 66,2 173,9

Obrat (2004, mil. Kč) 228,2 568,0

Zisk (2004, mil. Kč) 17,5 45,7

CONTENT24

Index 1000 Coface 620,0 520,31)

1) průměry z žebříčků TOP 100 ve všech krajích

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).