Menu Zavřít

Štěpán Nývlt: Banky na vzestupu

29. 4. 2014
Autor: CC BY-SA 3.0: Lionel Allorge: Wikimedia

Evropským bankám se začíná vést lépe. Někde to nemusí být zřejmé na první pohled, jinde je to evidentní. Tak nebo tak sázím na růst jejich akcií vycházející ze zdravého fundamentu. Základem by mohly být zlepšující se makroekonomické ukazatele napříč eurozónou.

Růsty HDP totiž silně korelují s objemem úvěrů, které jsou banky ochotny poskytovat. Se špatnými úvěry z minulých let měly banky dost času se postupně vypořádat, často plným odpisem, v lepším případě jejich výprodejem z účetních knih. Vyčištěná aktiva a silný přebytek zdrojů společně se signály ekonomického růstu jsou ty správné ingredience pro vyšší úvěrování.

To bylo, je a vždy bude hlavním zdrojem příjmů bank. Z přehledů statistik Evropské centrální banky také vyplývá, že banky eurozóny zkvalitnily úvěrové standardy. Nastal tedy čas nahradit nevýnosné státní dluhopisy v aktivech bank za výnosově atraktivnější nárůst portfolia úvěrů soukromému sektoru? Pohled na akciový sektorový index, který obsahuje 28 největších bank eurozóny (s váhou podle tržní kapitalizace), nasvědčuje, že tento sektor je perspektivní. Svého minima dosáhl v červenci 2012 s hodnotou 73,06.

Tam se postupně propadal ze svých maxim těsně pod hodnotou 500 z roku 2007. Za uplynulé dva roky pomalu vystoupal na aktuálních asi 155. Za dané období tak tento index překonává svou výkonností celoevropské akciové indexy s rozdílem kolem 40 procent. A to má ziskovost evropských bank ještě rezervy. Vsaďte se, že za další dva roky bude jeho hodnota jednou taková.

Autor je analytikem UniCredit Bank


Čtěte také:

BRAND24

Banky vymetají pochybná aktiva, bojí se nejtvrdších testů v historii

Bankám končí žně, roky velkých zisků jsou zřejmě pryč

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).