Menu Zavřít

Stávka podnikatelů je zoufalým pokusem

17. 10. 2005
Autor: Euro.cz

Na aktuálních stránkách přinášíme informaci o velké kuriozitě - podnikatelé chtějí stávkovat. Sdružení podnikatelů a živnostníků České republiky (SPŽ) nesouhlasí s návrhem nového zákoníku práce a chce, aby všichni malí a drobní byznysmeni přerušili na hodinu práci. Má takováto akce smysl?

Na aktuálních stránkách přinášíme informaci o velké kuriozitě - podnikatelé chtějí stávkovat. Sdružení podnikatelů a živnostníků České republiky (SPŽ) nesouhlasí s návrhem nového zákoníku práce a chce, aby všichni malí a drobní byznysmeni přerušili na hodinu práci.

Má takováto akce smysl? Určitě je to dobrý marketingový tah pro SPŽ, ale jako generální protest podnikatelského stavu se jeví problematicky. Nemá totiž podporu většiny. „Sdružení je sice naším členem, my ale tuto akci nepodporujeme, je to samostatná akce jeho předsedy Bedřicha Dandy,“ řekl mi ve čtvrtek v rozhovoru prezident Hospodářské komory ČR Jaromír Drábek.

BRAND24

Když od stávky dává ruce pryč komora, bude to opět jen výkřik menší části podnikatelů, nad kterým vláda mávne rukou. Lékaři a železničáři jsou jednotní, díky tomu zatím vždy dokázali přitlačit ministry ke zdi. Hlavně železniční odbory jsou ilustrací síly, kterou představuje společný program. Navzdory tomu, že existuje asi desítka železničních sdružení, vždycky se ve chvíli krize semknuli a žádná česká vláda zatím nedokázala jejich stávku zlomit.

Podnikatelé jednotní nejsou, a proto stále procházejí sněmovnou paskvily typu současného návrhu zákoníku práce. V Německu by se to stát nemohlo, protože bez dobrozdání komory žádný hospodářský zákon neprojde. V České republice se ani po patnácti letech kapitalismu nedokázali podnikatelé sjednotit a tak se některé skupiny musí na vlastní pěst pokoušet o zoufalé akce. Cesta k tomu, aby se stav stal vládě rovnocenným partnerem, to ale není.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).