Menu Zavřít

Stavební spoření: nadále dobrá investice

5. 1. 2004
Autor: Euro.cz

PODOBNÝ NÁPOR ZÁKAZNÍKŮ JAKO HYPERMARKETY PROŽÍVALY V ZÁVĚRU ROKU I STAVEBNÍ SPOŘITELNY. PODLE VĚROHODNÝCH ODHADŮ BYLO LETOS UZAVŘENO DVA MILIONY NOVÝCH SMLUV, TAKŽE STAVEBNÍ SPOŘENÍ UŽ MÁ 60 % OBYVATEL ČESKÉ REPUBLIKY.

CONTENT24

PODOBNÝ NÁPOR ZÁKAZNÍKŮ JAKO HYPERMARKETY PROŽÍVALY V ZÁVĚRU ROKU I STAVEBNÍ SPOŘITELNY. PODLE VĚROHODNÝCH ODHADŮ BYLO LETOS UZAVŘENO DVA MILIONY NOVÝCH SMLUV, TAKŽE STAVEBNÍ SPOŘENÍ UŽ MÁ 60 % OBYVATEL ČESKÉ REPUBLIKY.

Z hlediska finančního bylo stavební spoření (a do jisté míry i otevřené podílové fondy) v minulém roce jedním z nejvýnosnějších investičních instrumentů. Nutno říci, že zhodnocení vkladů, kterého klienti dosahovali úročením u samotných spořitelen, nebylo a není nijak závratné (2-4 % za rok), ovšem státní příspěvek v maximální roční hodnotě 4500 Kč při optimální výši ročního vkladu (1500 Kč měsíčně) představoval zhodnocení doslova závratné. Situace se ale letos mění: maximální výše podpory se u smluv uzavřených po 1. lednu letošního roku sníží ze 4500 na 3000 korun ročně, navíc bude třeba ukládat více (20 000 Kč místo 18 000 Kč) a spořit déle (šest let namísto pěti). Je zřejmé, že tyto změny atraktivitu stavebního spoření poněkud sníží, hlavně pro tzv. přátelské klienty, kteří nehodlají čerpat žádné úvěry. Nicméně v časech, kdy výnosy bankovních depozit dosahují ani ne 1 %, lze předpokládat, že zájem bude sice slabší, ale určitě nikoli zanedbatelný, vždyť při optimálních vkladech půjde stále o dvouciferný výnos. Ať tak, či onak ale budou do budoucna spořitelny muset rozhodně více úvěrovat - zatím poskytly půjčky pouhým 750 tis. svých klientů (což představuje ani ne 15 % všech klientů), a to v hodnotě 61 mld. Kč. Přitom mají stavební spořitelny ve správě aktiva ve výši 219 mld. Kč. Oproti hypotékám nabízejí stavební spořitelny výhody v neměnnosti úrokové sazby po celou dobu splácení úvěru a v možnosti úvěr bez sankcí kdykoli v předstihu splatit. Už dnes je patrné, že zájem o úvěry roste: jejich objem ke konci loňského listopadu vykázal meziroční nárůst 36 %. Stavební spořitelny očekávají, že poptávku po úvěrech potáhne zájem zejména mladých lidí o rekonstrukce a pořízení vlastních rodinných domů a bytů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).