Menu Zavřít

Stavební spoření bez poplatku? Máte šanci!

30. 10. 2009
Autor: profit

Uzavřít stavební spoření stojí peníze. A ne malé. Před koncem roku se ale stavební spořitelny přetahují o klienty a ti z toho mohou těžit. Mohou uzavřít stavební spoření bez poplatku za uzavření smlouvy. Ale... za jakých podmínek?

Autor: Profit

Stavební spoření nepatří mezi levné produkty. Abyste uzavřeli smlouvu s cílovou částkou 150 tis. Kč, která vystačí na šest let spoření, musíte nejprve zaplatit 1 500 Kč za uzavření smlouvy. Pokud chcete cílovou částku dvojnásobnou, zaplatíte poplatek 3 000 Kč. Tomuto poplatku se ale zpravidla lze vyhnout před koncem roku.

S blížícími se Vánoci přicházejí stavební spořitelny s nejrůznějšími akcemi. Mezi nimi jsou i nabídky na uzavření smlouvy o stavebním spoření zdarma. Tak snadné to ale zdaleka není - mnohdy klient poplatek zaplatit beztak musí, stavební spořitelna mu ale stejnou částku připíše na účet stavebního spoření. Klient se tak k zaplacenému poplatku dostane až po šesti letech.

„Smlouva zdarma“ od Lišky

Českomoravská stavební spořitelna přišla s akcí „Smlouva zdarma“ trvající do konce letošního roku. Takto nazvaná akce vyvolá v potenciálních klientech mylný dojem, že nemusí platit poplatek za uzavření smlouvy. Opak je pravdou. Musí. Stavební spořitelna pouze přičte na účet stavebního spoření úrokovou prémii ve výši až 1 500 Kč - podle sjednané cílové částky, kdy prémie odpovídá zaplacenému poplatku. Akce se navíc týká pouze lidí, kteří dosud nikdy neměly u ČMSS stavební spoření. Při uzavření smlouvy pro mladé, kteří mají poplatek poloviční, je i připsaná prémie poloviční.

Obdobná prémie, i když finančně ještě náročnější, se týká klientů, kteří chtějí uzavřít smlouvu s vyšší cílovou částkou. Je-li stanovena na minimálně 300 tis. Kč a bude-li do konce března příštího roku naspořeno minimálně 30 tis. Kč, připíše ČMSS bonus ve výši 3 000 Kč, tedy opět dojde k úhradě poplatku za sjednání. Pokud je s touto cílovou částkou sjednána smlouva pro mladé, bude prémie opět poloviční, stejně jako poplatek za sjednání. Ale pozor, i tato akce se týká pouze klientů, kteří dosud nikdy neměli uzavřené stavební spoření u ČMSS!

Poloviční úhradu poplatku získají klienti, kteří uzavřou dvojnásobek finančních produktů a v rámci programu Liška Plus si sjednají kromě stavebního spoření též penzijní připojištění. Cílová částka musí být min. 300 tis. Kč, pak je bonus připsán ve výši 1 500 Kč. Tato jediná akce se týká i klientů, kteří se k ČMSS vracejí.

Splní-li klient nárok na více slev, tyto se nesčítají. Bude mu připsán nejvyšší bonus, pro jehož získání splňuje podmínky.

Skutečná sleva od Modré pyramidy

Modrá pyramida je aktuálně jedinou stavební spořitelnou, která slevu na poplatku či jeho odpuštění řeší skutečnou slevou, nikoli připsáním úrokového bonusu. Uzavře-li klient do konce roku smlouvu o stavebním spoření s cílovou částkou od 100 tis. Kč do 400 tis. Kč a vloží-li do konce roku na smlouvu alespoň 10 tis. Kč, bude mu poplatek za uzavření smlouvy zlevněn o 1 000 Kč - tedy v případě nejnižší cílové částky zcela odpuštěn.

Uzavře-li klient smlouvu s cílovou částkou od 200 tis. Kč do 400 tis. Kč a vloží-li do konce roku na účet 20 tis. Kč, získá slevu na poplatku 2 000 Kč - a opět u nejnižší cílové částky tak poplatek nezaplatí žádný.

Pokud by podmínku vložení prostředků nesplnil, bude mu poplatek doúčtován. „O dodatečném vyměření se dozvíte z výpisu z účtu stavebního spoření za rok 2010, který vám bude doručen v lednu 2011,“ uvádí Modrá pyramida na svých stránkách.

Zdarma mohou klienti Modré pyramidy také navýšit cílovou částku s tím, že je jim zachován jejich původní tarif. Maximální navýšení cílové částky se odvíjí od naspořených prostředků a nesmí přesáhnout 500 tis. Kč.

Vánoční dárek od Raiffeisen stavební spořitelny

Raiffeisen stavební spořitelna slevu či odpuštění poplatku řeší také připsaným bonusem. Kdo uzavře smlouvu do konce roku s cílovou částkou alespoň 200 tis. Kč a do konce ledna příštího roku vloží nejméně 20 tis. Kč, získá bonus 2 000 Kč. Vloží-li klient pouze 5 tis. Kč, jeho bonus klesne na 1 000 Kč.

Za jistou slevu může být považován též dvojnásobný úrok za první rok spoření pro klienty s ročníkem narození 1990 a později. Opět je podmínkou cílová částka od 200 tis. Kč a bonusy nelze kombinovat.

Bonus od Buřinky

BRAND24

Bonus ve výši 1 000 Kč pro klienty, kteří uzavřou smlouvu s cílovou částkou do 200 tis. Kč a do konce roku vloží alespoň 2 tis. Kč nabízí pro prvních 100 tisíc klientů Stavební spořitelna České spořitelny. Optimálně tak lze získat „slevu“ 50 % poplatku za uzavření smlouvy.

Více na Hypoindex.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).