Menu Zavřít

Státní zástupkyně zrušila obvinění v kauze opencard

18. 2. 2011
Autor: profit

Obvinění v kauze Opencard je podle státní zástupkyně neoddůvodněné. Prověřování kauzy ale bude pokračovat.

Foto: Jan Zátorský/MF DNES/Profimedia.cz

Státní zástupkyně vyhověla stížnosti obviněného v kauze opencard a zrušila usnesení o zahájení jeho trestního stíhání jako nezákonné a neodůvodněné. ČTK o tom dnes informovala mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová. Protikorupční policie nedávno obvinila jednoho člověka z trestného činu porušování závazných pravidel hospodářského styku, podle dozorové státní zástupkyně se však svým jednáním takového trestného činu nedopustil. Prověřování kauzy bude podle Zenklové pokračovat.

Policisté začali projekt pražské karty opencard prověřovat loni v únoru s podezřením na to, že se někteří zaměstnanci z pražského magistrátu a společnosti Haguess mohli dopustit porušování povinnosti při správě cizího majetku a porušování závazných pravidel hospodářského styku. Kauzou se začali zabývat na základě trestního oznámení bývalé zastupitelky Jany Ryšlinkové. Karta opencard slouží mimo jiné jako tramvajenka, průkazka do knihovny, držitelé na ni také získají různé slevy.

Důvodem, který vedl státní zástupkyni k tomuto postupu byla skutečnost, že předmětem údajné trestné činnosti obviněného - zaměstnance Magistrátu hl. m. Prahy, mělo být zadávání zakázek malého rozsahu na právní a projektové služby související s projektem opencard, avšak státní zástupkyně neshledala v jednání této osoby takové porušení zákona o veřejných zakázkách, které by bylo možné posuzovat a kvalifikovat jako citovaný trestný čin,“ uvedla Zenklová.

Dozorová státní zástupkyně podle ní opakovaně policistům zdůrazňovala, že je nezbytné zaměřit se v prověřování na zadokumentování případné korupce a okolností týkajících se uzavírání velkých zakázek. Policii tak v této souvislosti ukládala konkrétní pokyny, co má provést a jakým směrem se má prověřování ubírat. “Pokyny státní zástupkyně policejním orgánem v těchto směrech zatím odpovídajícím způsobem splněny nebyly,“ doplnila Zenklová.

Projekt opencard vyvolal řadu podezření především kvůli přidělování zakázek. V jeho počátcích uzavřelo město několik nevýhodných smluv, které dodavatelům zaručovaly výsadní postavení. Podle některých auditorů byly zakázky také záměrně děleny tak, aby na ně nemuselo být vypsáno výběrové řízení. Zakázky pak byly přidělovány stejným firmám, které byly podle některých médií napojeny na známé pražské podnikatele.

Policie podle dřívějšího vyjádření Ryšlinkové vyslechla během vyšetřování všechny bývalé členy rady hlavního města včetně bývalého primátora Pavla Béma a jeho náměstků Rudolfa Blažka a Milana Richtera. U výslechu byl rovněž ředitel magistrátu Martin Trnka. Již loni v březnu si kriminalisté z pražského magistrátu také odvezli potřebné dokumenty.

BRAND24

Od počátku šetření se několikrát ozvaly kritické hlasy, které tvrdily, že se případ protahuje. Ministr vnitra Radek John (VV) v pořadu České televize například řekl, že podle jeho informací z doby, než se stal ministrem, by policisté začali s vyšetřováním případu o půl roku dřív, ale nedovolil jim to státní zástupce. Podle Lidových novin se zase vyšetřování zpožďovalo kvůli tomu, že z policie odešli dva důstojníci, kteří měli případ na starosti. Městské státní zastupitelství ale průtahy odmítlo.

Projekt opencard prověřilo několik auditů. Projekt je podle kritiků předražený, podle auditorů stál do konce roku 2009 přes 800 milionů. Nejvíce inkasovala firma Haguess, asi 320 milionů korun.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).