Menu Zavřít

Státní maturitu je prý možné zorganizovat dvacetkrát levněji

2. 9. 2010
Autor: profit

Obecně prospěšná společnost EDUin žádá Ministerstvo školství o zdůvodnění vysokých nákladů na organizaci české státní maturity. Podle EDUin je na Slovensku dvacetkrát levnější.

Autor: Martin Siebert

BRAND24

Slovenská státní maturita byla spuštěna v roce 2005 a její roční náklady se pohybují okolo 413 tisíc eur (zhruba deset milionů Kč). Náklady na jeden ročník české státní maturity byly vyčísleny na 240 milionů Kč, ministr školství Josef Dobeš slíbil jejich snížení na 210 milionů. Počet maturujících Čechů je přitom vyšší údajně pouze o necelých 30 procent.

„Česká maturita se v hlavních parametrech, jako je logistická náročnost, charakter většiny testů a v zásadě i počet škol a studentů natolik podobá té slovenské, že se těžko hledá zdůvodnění pro o tolik vyšší náklady,“ uvedl mluvčí EDUin Tomáš Feřtek. Do státní maturity se podle něj už investovala skoro miliarda korun a v příštích třech letech se plánuje utratit dalších až 800 milionů korun. „Veřejnost by tedy měla dostat jasnou odpověď, proč je to tak drahé, proč to u sousedů umějí o tolik levněji a co získáme navíc, jestliže zaplatíme dvacetkrát víc,“ dodal.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).