Menu Zavřít

Státní dluh ve 3. čtvrtletí klesl na 589 mld. Kč

15. 12. 2004
Autor: Euro.cz

Státní dluh ve 3. čtvrtletí kleslo více než deset miliard korun na 589,3 miliardy korun. Oznámiloto dnes ministerstvo financí s tím, že dnešní údaje se neliší oddřívějších předběžných dat. Dluh se snížil poprvé od konce roku2002, podle resortu je však pokles spíše technický. V přepočtu najednoho obyvatele nyní dosahuje necelých 60.000 Kč.

Stát svůj dluh stále více financuje dluhopisy s delšísplatností, naopak podíl krátkodobých pokladničních poukázek opětklesl. Cílem vlády je využít stále nízkých úrokových sazeb apřejít na dluhopisy s delší splatností, čímž stát ušetří naúrocích. Průměrná splatnost státních půjček se prodloužila ze3,54 na 3,69 roku.

Stát letos plánuje vydat na úhradu schodků státního rozpočtudluhopisy v celkové výši 103,6 miliardy korun. Letos také poprvévydal dluhopisy na zahraničních trzích, a to v celkovém objemuasi 1,5 miliardy eur (47 miliard Kč). Státní dluh by se tak podlepředchozích informací na konci letošního roku měl vyšplhat natéměř 630 miliard, na konci příštího roku by měl činit 705miliard korun.

BRAND24

Státní dluh je součástí dluhu veřejného; ten podle dřívějšíchodhadů ministerstva financí letos překročí bilion korun.Konkrétně by se měl ke konci letošního roku zvýšit na 1037,8miliardy korun z 956,2 miliardy korun v roce 2003. Vyjádřenopodílem na HDP se tak dluh veřejného sektoru zvýší na 40,5procenta HDP z loňských 39,7 procenta HDP. Kritéria pro přijetíeura povolují vládní dluh do 60 procent HDP.

Podle ekonomů tak Česká republika s dluhem kolem bilionukorun již nepatří k zemím s nízkým veřejným dluhem, ale řadí sedo kategorie středně zadlužených.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).