Menu Zavřít

Státe, zaplať!

12. 9. 2008
Autor: Euro.cz

Tajemná firma žaluje Česko o 80 miliard

BRAND24

Kauza IPB má další pokračování. Švýcarská firma SPB Consortium chce po České republice vymáhat osmdesát miliard korun. Problém je v tom, že stát vůbec netuší, kdo za pohledávkou stojí. „Opravdu to nevíme, za posledních pět let pohledávka třikrát změnila majitele,“ tvrdí šéf mezinárodněprávního odboru ministerstva financí Radek Šnábl.
Spor se točí okolo pohledávky zkrachovalé IPB, jež na takto vysokou sumu vyčíslila újmu, kterou utrpěla, protože stát sanoval ostatní banky a IPB při veřejné podpoře diskriminoval.
Úplně bezradní ale úředníci nejsou. „Máme vytipované potenciální vlastníky, protože investiční skupiny, které spekulují nad spory se státem, jsou na ministerstvu všeobecně známy,“ tvrdí Šnábl. Konkrétnější ale být nechce. „Kdo za žalobou stojí, bude jasné v okamžiku, kdy začne soud,“ ujišťuje. Soud by měl odstartovat příští měsíc. V médiích se objevila spekulace, že za firmou stojí český podnikatel. V ČR firmu zastupuje společnost Deredes. Šéf jejího finančního oddělení Tomáš Táborský uvedl, že za SPB stojí zástupce finančních trhů, americké skupiny Lorem Ipsum.
Podle informací týdeníku EURO nabídla firma SBP ministerstvu financí smír. Úředníci to ale odmítli. „Pokud bychom o tom jednali, tak jedině se skutečným vlastníkem, a ne s nějakou firmou z Prahy 8,“ uvedl Šnábl. Stát je prý na kauzu dobře připraven. „Musíme to brát vážně, připravujeme se důkladně, protože kdyby žaloba uspěla byť jen z dvaceti procent, pořád jde o obrovskou sumu,“ tvrdí úředník. Česko budou hájit experti z ministerstva financí ve spolupráci s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových. Tedy žádní externí právníci.
Ve sporu figuruje také antimonopolní úřad. Podle žaloby se na osmdesátimiliardové škodě podílel tím, že konkurenčním bankám, například České spořitelně, Komerční bance či ČSOB, povolil veřejnou podporu. Šéf úřadu Martin Pecina to ale popírá. Tvrdí, že postup při veřejné podpoře bank tehdy schválila Evropská komise. Původně byla majitelem pohledávky IP banka – nástupce zkrachovalé IPB. Ta pohledávku prodala rovněž neznámé společnosti Sasano Credit se sídlem na pražském Žižkově. Od ní ji koupilo švýcarské konsorcium. Na webu firmy je uveden jako majitel Ivo Bechtiger. V kauze IPB jde o další spor, ve kterém není úplně jasný žalobce. Další blíže neurčený vlastník totiž uplatňuje po ČSOB, která IPB převzala, čtyřicetimiliardovou pohledávku. Žalobce zastupuje společnost General Factoring.

Není rozhodnuto
Nedořešené spory okolo IPB
1. Česko vymáhá po ČSOB 26,7 miliardy korun za to, že neplnila své závazky při převzetí IPB.
2. ČSOB žalovala stát u arbitrážního soudu v Paříži o 1,7 miliardy korun jako pohledávku za firmou J.Ring.
3. Bývalí akcionáři IPB chtějí po státu odškodnit stejně, jako stát odškodnil Nomuru, která vlastnila 46 procent IPB.
4. Firma, kterou zastupuje General Factoring, chce po ČSOB 40 miliard korun.
5. SPB Consortium chce po České republice 80 miliard korun.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).