Menu Zavřít

Stát zvyšuje sankce

3. 8. 2004
Autor: Euro.cz

Občanské sdružení Rytmus vyhlásilo soutěž Stejná šance - zaměstnavatel 2004 pro firmy, které zaměstnávají vozíčkáře, nevidomého nebo jinak zdravotně znevýhodněného pracovníka. Zatímco soutěž má být pozitivní motivací, stát naopak od října zvyšuje sankce.

Občanské sdružení Rytmus vyhlásilo soutěž Stejná šance - zaměstnavatel 2004 pro firmy, které zaměstnávají vozíčkáře, nevidomého nebo jinak zdravotně znevýhodněného pracovníka. Zatímco soutěž má být pozitivní motivací, stát naopak od října zvyšuje sankce.

Letošní první ročník soutěže, která má ocenit pozitivní příklady zapojení postižených lidí do normálního pracovního života, vyhlásilo občanské sdružení Rytmus ve spolupráci s personální společností Adecco. Probíhá v rámci stejnojmenného projektu, jehož cílem je informovat veřejnost o problematice podporovaného zaměstnávání a motivovat zaměstnavatele, aby přijímali do trvalého pracovního poměru i osoby s různými typy zdravotního postižení.

Lidé se sníženou pracovní schopností hledají uplatnění čím dál hůř. Úřady práce v současnosti evidují přes 72 tisíc zdravotně postižených osob. Přitom v roce 1992 jich bylo 15,5 tisíce a v roce 1995 necelých 23 tisíc.

Pomoc při hledání zaměstnání nabízejí zdravotně postiženým i neziskové organizace - agentury podporovaného zaměstnávání. Ředitelka občanského sdružení Rytmus Pavla Baxová říká, že tyto agentury poskytují rady i zaměstnavatelům. „Snažíme se nalézt v běžných pracovních podmínkách uplatnění i pro ty, kteří si vzhledem ke svému postižení sami práci obvyklým způsobem nenajdou ani neudrží.“ V české republice dnes působí 29 agentur podporovaného zaměstnávání, z toho nejvíce v Praze (7) a v Jihočeském kraji (6). Česká unie pro podporované zaměstnání uvádí, že kapacita agentur je dostatečná a mohou v jeden okamžik asistovat ve více než čtyřech stovkách případů.

Sankční odvody se zvyšují

Podniky a podnikatelé mají ze zákona povinnost zaměstnávat určitý podíl zdravotně postižených osob (podrobně jsme o tom psali například v Profitu č. 24/2004). Ve firmách s více než dvaceti pracovníky se mají osoby se změněnou pracovní schopností (ZPS) podílet na celkovém počtu pracovníků nejméně ze čtyř procent. Nový zákon o zaměstnanosti, který by měl vstoupit v účinnost 1. října letošního roku, tyto sankce výrazně zpřísňuje.

Nová úprava počítá s tím, že se sankce za nenaplněný podíl zdravotně postižených zvyšují z nynějších 1,5násobku na 2,5násobek průměrné mzdy. Zvyšuje také hranici počtu zaměstnanců, od níž tato povinnost platí, z nynějších dvaceti na pětadvacet. Zaměstnavatel ji bude moci tak jako dosud naplnit i jiným způsobem, například tím, že bude odebírat zboží od firmy, která zaměstnává hlavně zdravotně postižené osoby.

Obavy a málo informací

I když se sankční odvody za nesplněné kvóty týkají jen firem, které mají více než 25 zaměstnanců, nepovažují je lidé z neziskových organizací za šťastné. „Motivace formou sankcí nebývá vždycky nejlepší, protože každé takové opatření může naopak negativně ovlivnit postoj zaměstnavatelů k této skupině obyvatel,“ říká za sdružení Rytmus jeho mluvčí Milada Vondráčková.

Nově vyhlášená soutěž je proto formou, jak zaměstnavatele informovat, že pro ně může být zaměstnání postižených osob výhodné. „Zdá se nám, že u nich zatím převládají spíše obavy a často už předem odmítají tyto lidi zaměstnat v domnění, že jim to přinese nejrůznější komplikace“, uvádí.

Motivací může být také to, že se k zaměstnávání zdravotně postižených vztahují různé dotace, které mohou využít všechny firmy. Mohou například čerpat státní dotace na mzdy dlouhodobě nebo opakovaně nezaměstnaných lidí, ke kterým lidé s postižením často patří. Zejména pro menší firmy nebo podnikatele může být zajímavé i to, že jim úřad práce může zaplatit náklady na přípravu nebo nutné úpravy pracovního místa. Malé i velké firmy mohou získat daňové bonusy, tedy snížení daní o 18 tisíc nebo za zaměstnávání člověka s těžším postižením 60 tisíc ročně.

BRAND24

Lidé z agentur upozorňují i na nehmotné výhody. Zaměstnávání zdravotně postižených podle nich může firmám pomoci odstranit zbytečnou přesčasovou práci a - pokud pracovníkovi s postižením svěří některé pomocné práce - efektivněji využít ostatní zaměstnance. Lidé s postižením si většinou velmi váží svého pracovního uplatnění a mají zájem i o práci, která je pro ostatní zaměstnance málo atraktivní. Firma či podnikatel naopak vstřícným postojem získá prestiž a možná i dobrý pocit, že pro tuto skupinu lidí umí něco udělat,“ říká Milada Vondráčková.

Přihlášky do konce října Přihlášku do soutěže může podat kdokoli, uzávěrka je 31. října. K nominaci stačí jméno a adresa firmy, případně kontakt. Podmínkou je, aby firma zaměstnávala člověka se zdravotním postižením či jiným znevýhodněním na normálním pracovišti v běžném pracovním poměru.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).