Menu Zavřít

Stát poskytne záruky i dotace

18. 4. 2006
Autor: Euro.cz

POVODŇOVÁ POMOC Od května mohou povodněmi postižení podnikatelé požádat ČMZRB o poskytnutí zvýhodněné bankovní záruky k úvěru, který si vyjednají u některé komerční banky. Na obnovení činnosti lze také získat nevratnou dotaci.

POVODŇOVÁ POMOC Od května mohou povodněmi postižení podnikatelé požádat ČMZRB o poskytnutí zvýhodněné bankovní záruky k úvěru, který si vyjednají u některé komerční banky. Na obnovení činnosti lze také získat nevratnou dotaci. Vláda pro pomoc malým a středním podnikům postiženým letošními povodněmi vyhlásila program Rekonstrukce a jeho realizací pověřila státní Českomoravskou záruční a rozvojovou banku (ČMZRB). Zatím je připraveno 150 milionů korun, stejná suma je však v záloze. Podle generálního ředitele banky Ladislava Macka je pomoc možné využít dvojím způsobem: Jednak žádostí o poskytnutí zvýhodněné záruky za bankovní úvěr, jednak žádostí o dotaci. Záruku poskytne banka až do výše 90 procent jistiny úvěru plus na nesplacené úroky nepřesahující pětinu zůstatku jistiny. Cena záruky bude o tři procentní body nižší, než je běžná sazba. Žádost o ni musí podnikatel předložit osobně na pražské pobočce ČMZRB. Musí s sebou přinést zpracovaný projekt na obnovení podnikatelské činnosti, předběžný souhlas vybrané komerční banky s poskytnutím úvěru, vyplněnou žádost o dotaci a výpis z obchodního rejstříku. Žádat o ni mohou firmy od 2. května do konce letošního roku. Vyhodnocení žádosti by mělo trvat dva až tři týdny. Záruku banka poskytne na investiční úvěry, na úvěr na krytí provozních nákladů a na obnovu zásob. Výše úvěru nesmí přesahovat 1,5násobek výše škody. Kromě 2500 korun za vyřízení již firma za poskytnutí záruky nebude platit žádné poplatky. Tiskopisy žádostí budou k dispozici od 20. dubna na internetových stránkách ČMZRB. POTĚŠÍ I DOTACE Od stejného data, ovšem až do května roku 2007, je možné žádat o dotaci na částečnou náhradu škod, které firmě vznikly následkem povodní. Dotace bude vyplacena až zpětně poté, co podnikatel obnoví svoji činnost. Je určena pouze pro malé firmy do deseti zaměstnanců, které prokáží svoji bezdlužnost vůči státním institucím a svým zaměstnancům. Není určena pro firmy v konkurzu nebo vyrovnání. Žádosti o dotaci stačí zaslat do sídla ČMZRB poštou spolu s kopií všech uznatelných nákladů na obnovu podnikání. O tom, zda bude poskytnuta, rozhodne ministerstvo průmyslu a obchodu. Její výše nesmí přesáhnout deset procent nákladů na obnovu a současně jeden milion korun. ČEB POMŮŽE SE ZAHRANIČNÍMI KLIENTY

Podporu postiženým firmám nabízí i Česká exportní banka (ČEB). „Kontaktovali jsme již své klienty, abychom zjistili, zda a v jakém rozsahu byli zasaženi nedávnými povodněmi,“ říká mluvčí banky Jan Stolár. Vlastní exportní kontrakty i smlouvy o jejich financování mívají velmi přísná ustanovení, která sankcionují nedodržení termínů, totéž se týká i vystavených záruk.

Banka proto podle Stolára nabídla svým klientům podporu při jednáních se zahraničními odběrateli a jejich bankami, aby případné dopady na české firmy byly minimalizovány. „ČEB je připravena jednat se všemi svými klienty a poskytnout jim plnou podporu včetně případné restrukturalizace smluv o financování, pokud se prokáže, že byly naplněny podmínky a budou dodržena mezinárodní pravidla podpořeného financování vývozu,“ potvrdil Stolár.

ČEB již poskytla pomoc například firmě ADAST, kde došlo k zaplavení části výrobního areálu, které by však nemělo mít fatální dopady na schopnost dodržet závazky. O pomoci jedná i s Českými loděnicemi, kde byla postižena část areálu v Křešicích. V tomto případě je ohrožen termín dodání již hotové lodě odběrateli, protože místem předání je Hamburk a vysoký stav řeky neumožňuje zatím plavbu lodi.

KOMERČNÍ BANKY NEZŮSTÁVAJÍ POZADU

Pomoc při obnově nabídly i některé banky. Například Česká spořitelna (ČS) poskytuje mimořádné „povodňové úvěry“ soukromým osobám, jejichž získání by mělo být velmi rychlé. Pokud bude mít žadatel potvrzení od samosprávných úřadů, že byl záplavami postižen, získá zvláštní úrokovou sazbu ve výši sedmi procent. Přitom splátky půjčky, jejíž maximální výše může dosáhnout 200 tisíc korun, lze odložit o šest měsíců.

Podobně koncipovaný úvěr mohou u ČS získat také podniky. V případech, kdy se jedná o malé firmy, je ovšem maximální objem úvěru zvýšen na jeden milion korun, u větších se pak může jednat o několik milionů. I firemní dlužníci budou těžit z preferenčních úrokových sazeb a rovněž mohou využít krátkodobý odklad splátek.

Od ČSOB mohou zase záplavami postižení lidé získat za výhodnější úrokovou sazbu Půjčku na lepší bydlení s fixní roční sazbou 5,9 procenta a Půjčku na cokoliv s fixní sazbou 9,9 procenta. Vyřízení slibuje banka nejdéle do druhého dne a žadatelům zároveň odpustí poplatek za zpracování úvěru. Splácení jistiny odkládá o šest měsíců. Během této doby klient splácí pouze úrok.

Vstřícnost vůči obětem povodní slibují i hypoteční banky, byť bez nějakých zvláštních opatření či programů. „Budeme samozřejmě v rámci možností brát ohled na povodňovou situaci v případě, kdy se jejím zaviněním lidé dostali do problémů. Naším cílem obecně není klienty, kteří se dostali do nesnází, potopit, ale pomoci jim s nastalou situací se vypořádat a najít přijatelné řešení pro obě strany,“ říká David Sahula z Hypoteční banky.

Podobně se k povodním staví i stavební spořitelny. Například stavební spořitelna Wüstenrot svou pomoc zaměří především na své klienty, pro které připravuje zjednodušený postup zpracování žádostí o úvěr. Ty budou vyřizovány přednostně ve zkrácených lhůtách. Jednodušší vyřízení úvěru umožní také snížené požadavky na zajištění úvěru. Spořitelna poskytne svým klientům k jejich úsporám úvěr až 200 tisíc korun bez zajištění.

BRAND24

PRAKTICKÉ RADY K ŽÁDOSTI O BANKOVNÍ ZÁRUKU ČMZRB JE POTŘEBA

  • zpracovaný projekt na obnovu činnosti
  • předběžný souhlas komeční banky s poskytnutím úvěru
  • výpis z obchodního rejstříku
  • vyplněnou žádost donést na pobočku ČMZRB v Praze v Jeruzalémské ulici

K ŽÁDOSTI O DOTACI JE POTŘEBA

  • kopie nákladů na obnovu činnosti spolu s žádostí o dotaci stačí zaslat poštou na adresu ČMZRB
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).