Menu Zavřít

Stát plánuje rozšířit plochy vězení

14. 4. 2008
Autor: Euro.cz

V příštích dvou letech by se měl počet míst pro vězně v Česku zvýšit zhruba o 1100.

Přispět k tomu má zejména dokončení výstavby věznice v Rapoticích na Třebíčsku a rozšíření některých stávajících vězeňských areálů. Poslancům sněmovního výboru pro bezpečnost to řekl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. V současné době mají české věznice kapacitu přes 19 tisíc míst.

Podle ředitele Vězeňské služby Luďka Kuly má být vězení v Rapoticích zcela dokončeno ve druhé polovině roku 2009. Bude mít kapacitu 460 vězňů. Rozšířit by se měly věznice v Kynšperku nad Orlicí, v Ostrově či ve Světlé nad Sázavou. V Rýnovicích by také měla vzniknout „věznice ve věznici“ – objekt pro doživotně odsouzené osoby.

BRAND24

Na investice má letošní rok Vězeňská služba k dispozici asi 440 milionů korun. Podle Pospíšila se tato částka zvýší o dalších 260 milionů. V roce 2009 má vězeňství dostat něco přes 300 milionů, podle Kuly by však potřebovalo o 800 milionů víc.

Počet vězňů od roku 2006 stoupl z 18 578 na 19 273. Další tisíce odsouzených se vyhýbají trestu a mohou být kdykoli do věznic eskortováni. Kula také připomíná, že již má informace o několika tisících lidí odsouzených k prospěšným pracím, kteří svůj trest neplní a pravděpodobně také poputují do vězení. Vězení jsou nyní podle Kuly naplněna na 103 procent.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).