Menu Zavřít

Stát nenašel zájemce o český přístav v Hamburku

30. 12. 2009
Autor: profit

Výběrové řízení na nájemce "českého území" v hamburském přístavu skončilo bez vítěze. Ministerstvu dopravy se totiž nepřihlásil žádný zájemce. Nepomohlo ani posunutí uzávěrky soutěže z konce listopadu na polovinu prosince.

Autor: Martin Siebert

„Nyní zvažujeme alternativy, jak v této záležitosti postupovat dále,“ řekl online deníku Aktuálně.cz bez bližších podrobností mluvčí ministerstva Karel Hanzelka.

Podle Jindřicha Vodičky ze společnosti České přístavy byly podmínky výběrového řízení nevýhodné a příliš omezující. Připomíná také, že do takzvaného bazénu v Hamburku není možné pořádně zaplout, protože je zanesený a zanedbaný.

„A hlavně: Pro český přístav teď není větší využití,“ říká Vodička. Před pár lety se rýsoval kontrakt mezi firmou České loděnice a Čínou. V Česku by stavěly jen trupy čínských lodí, v Hamburku by se pak „dostrojovaly“. Z kontraktu ale sešlo.

K mání je 42 tisíc metrů čtverečních

Ve výběrovém řízení hledal stát firmu, které na osm let pronajme pozemky a budovy v lokalitách Saalehafen, Moldauhafen a Peutehafen o celkové rozloze zhruba 42 tisíc metrů čtverečních.

BRAND24

Rozhodujícím kritériem měla být výše nabídnutého nájemného. Podle podmínek výběrového řízení musela činit nejméně 118 041 eur ročně (včetně daně z nemovitosti). Toto kritérium se na výsledku podílelo 70 procenty, nebylo tedy jediné.

Více na Aktuálně.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).