Menu Zavřít

Stát dal ruce pryč od dálnice D8. Gigantický sesuv zatím nesanuje

2. 3. 2014
Autor: Mladá fronta E15

Ani devět měsíců poté, co se utrhl svah nad rozestavěnou severočeskou dálnicí D8, nezačal stát území sanovat. Nenechal ani vykácet cestu, kudy by mohla ke svahu přijet technika. Geologové varují, že svah je stále nestabilní. Sesuv, který nemá svým rozsahem v Evropě obdoby, navíc ohrožuje dvě přilehlé obce – Litochovice a Prackovice.

Ministerstva dopravy a životního prostředí se nyní snaží situaci řešit. K praktickým krokům má ale myšlenka daleko. Šéfové resortů Antonín Prachař a Richard Brabec se zatím dohodli na obnovení činnosti pracovní skupiny. „Nechápu, proč za celou tu dobu a v tak kritické situaci nebyla ministerstva ani schopna vybrat firmu, která by provedla inženýrsko-geologické průzkumné práce na sesuvu,“ nechybí rozhořčení Richardu Brabcovi.

Podle dřívějších informací ministerstva dopravy není místo sesuvu jediné rizikové. Ministerstvo životního prostředí totiž v polovině devadesátých let schválilo koridor dálnice přes riziková území sesuvů, i když mělo k dispozici i geologické posudky, které před tím varovaly. Nyní bude muset ministerstvo dopravy vyřešit sanaci celého rozsáhlého území. Hrubým odhadem úřadu to bude stát miliardu korun a trvat nejméně rok a půl.

Bez evropských dotací

D8 má tu smůlu, že se kvůli potížím stát vzdal veškeré snahy získat na její dostavbu evropské dotace. Peníze i pozornost přesměroval na jiné projekty. V listopadu sice ministerstvo dopravy začalo hledat za 50 milionů firmu, která navrhne, jak území sanovat, v praxi se se závalem ale dosud nestalo nic, tedy kromě monitoringu a odvodňování.

Poslední nedokončený úsek D8 v Českém středohoří měl řidičům původně sloužit už v roce 2010. Nyní si termín dokončení netroufá odhadnout ani Ředitelství silnic.


Také čtěte:

Stát hledá řešení sesuvu na dálnici D8, osloví tři firmy

Dokončení dálnice D8 je ohroženo. V krajním případě by vedla jinudy

BRAND24

Došly peníze. Do roku 2015 zřejmě nebudou dokončené dálnice D11 a D8


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).