Menu Zavřít

Stát chce posílit vliv ve společnosti ČEZ

14. 6. 2010
Autor: profit

Ministerstvo financí chce na nejbližší valné hromadě společnosti ČEZ prosadit silnější vliv státu ve firmě. Důvodem je výběr dodavatelů na výstavbu dalších dvou jaderných bloků v Temelíně.

Autor: Martin Siebert

BRAND24

„Výstavba Temelína je strategická záležitost, stát musí mít více možností, jak jej ovlivnit,“ uvedl ministr financí Eduard Janota. Stát v ČEZ nyní kontroluje prostřednictvím Janotova úřadu přibližně dvě třetiny firmy. „Po změně stanov bude mít dozorčí rada kromě jiného možnost určit, které podmínky v zadávací dokumentaci tendru budou, a které ne, případně k nim bude vydávat předběžný souhlas,“ dodal člen dozorčí rady ČEZ a ekonomický odborník ODS Martin Kocourek. Řádná valná hromada ČEZ se má uskutečnit 29. června.

Veřejná zakázka na dostavbu Temelína je ve fázi zadávacího řízení, usilují o ni francouzská Areva, konsorcium společností Westinghouse a rusko-české konsorcium vedené Atomstrojexportem. Zároveň běží povolovací řízení v rámci posuzování dopadů rozšíření Temelína na životní prostředí. Elektrárna Temelín má v současnosti dva jaderné bloky s instalovaným výkonem po tisíci megawattech.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).