Menu Zavřít

Šťastný JIM je stále na cestě

11. 11. 2008
Autor: Euro.cz

Placení daní, cel a sociálního a zdravotního pojištění na jeden účet.

To je záměr, který minulý týden schválila vláda. Vzniknout by mělo jedno společné místo pro platby podnikatelů do veřejných rozpočtů.

Projekt JIM, čili vytvoření jednoho inkasního místa pro příjmy státu z daní, cel a sociálního a zdravotního pojištění, schválila vláda minulý týden. Jde o materiál, který předložilo ministerstvo financí. Záměr zjednodušit administrativu pro firmy a spojit příjmy státu do jednoho místa je starý minimálně tři roky a zapadá například do Hospodářské strategie vlády do roku 2013, kterou před třemi roky vypracoval tým expertů pod vedením tehdejšího vicepremiéra pro ekonomiku Martina Jahna.

Jeden formulář

Spojení výběru daní a pojištění bylo součástí projektu vytvoření Centrálního registračního místa (CRM), ohlášeného koncem roku 2005, který zjednodušuje administrativu pro podnikatele. Autorem projektu CRM bylo ministerstvu průmyslu a obchodu, centrální místa byla zřízena k 1. srpnu 2006.

Prostřednictvím jednotného registračního formuláře je díky tomu možné vyřídit registrační povinnost k živnostenskému a finančnímu úřadu, České správě sociálního zabezpečení, zdravotní pojišťovně, případně i úřadu práce na jednom místě. Sloučení platby daní a pojištění je rovněž součástí daňové reformy Topolánkovy vlády. K té ještě patří vytvoření nového daňového řádu a nového zákona o dani z příjmů.

Materiál, který nyní schválila vláda – projekt JIM – je program vytvoření jednoho inkasního místa pro příjmy veřejných rozpočtů. Ministerstvo financí ve svém materiálu navrhuje vytvoření nové soustavy orgánů státní správy, která bude integrovat funkce výběru příjmů veřejných rozpočtů – daní, cel, pojistného na sociální zabezpečení a pojistného na veřejné zdravotní pojištění.

Projekt JIM má podle ministerstva významně snížit administrativní zátěž pro poplatníky, kteří budou své zákonné povinnosti plnit vůči jednomu správci pro daně a odvody, a na jeden inkasní účet. Ostatní funkce a činnosti stávajících institucí mimo rezort ministerstva financí, tedy zejména financování penzí a sociální a zdravotní péče, zůstanou v těchto institucích zachovány.

Úřad pro velké firmy

Návrh nového zákona chce ministerstvo financí předložit do poloviny příštího roku. Nový model daňové a celní správy a výběru veřejnoprávního pojištění chce vypracovat ve spolupráci se Světovou bankou. Nový JIM by měl podle záměru ministerstva začít fungovat nejpozději od ledna 2014. Gestorem projektu je ministerstvo financí, spolupracuje přitom s ministerstvem práce a sociálních věcí a ministerstvem zdravotnictví.

V Česku je nyní víc míst, kam musí daňový poplatník posílat daňová přiznání a odvody. Jsou to orgány daňové správy, Česká správa sociálního zabezpečení, zdravotní pojišťovny a celní správa. Výběr daní a cel by se měl sloučit už od roku 2010. Podle náměstka ministra financí Petra Chrenka bude ovšem pro daňové poplatníky mnohem důležitější sloučení výběru daní a odvodů, aby zaměstnavatelé a živnostníci měli jednoho správce.

BRAND24

Ministerstvo navrhuje vznik jednoho daňového ředitelství a pravděpodobně 14 regionálních krajských úřadů. Ty by měly tolik poboček, kolik bude nutné. Dále by měl vzniknout jeden specifický úřad pro velké podniky. „Sto největších subjektů platí padesát procent daní,“ upozorňuje Petr Chrenko.

Podle návrhu bude jedno inkasní místo vybírat odvody podle nového daňového řádu, který nyní projednává legislativní rada vlády. Dnes se odvody vybírají na základě správního řádu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).