Starý dobrý Plzenec (II)

25. září 2007, 15:53 - Milan Ballík
25. září 2007, 15:53

Ryzlink vlašský 2006 pozdní sběr, polosuché - Sommelier Club, Víno Mikulov

Největší z dceřiných společností uskupení Bohemia Sekt je Víno Mikulov. Obr s kapacitou okolo patnácti milionů lahví ročně stál dlouho jen před vraty elitních vinařských producentů. Doba stanovala za prioritu produkce kvantitu, kvalita se ani tolik nežádala. Po vstupu Vína Mikulov do uskupení se to změnilo a Mikulovští se zaměřili na kvalitu. Kvalitní vína se začala v portfoliu Mikulova objevovat vedle populárních „motýlů“ a řady vín známkových a stolních. Tyto snahy vyústily v současné dvě řady, určené vyšší a vysoké gastronomii - Sommelier Club a Chateau Mikulov. Vzhledem k tomu, jaké podmínky pro pěstování révy skýtají svahy Pálavy a jejího okolí, zaměřili se pěstitelé na nejvyšší možnou jakost hroznů, určených pro vína z obou jmenovaných edicí. Spojení špičkové suroviny, ultramoderních technologií, dokonalé hygieny všech provozů a vnímavého přístupu ke školení vín, založeného na tradici mikulovských vinařů, přináší ovoce. Etikety sérií Sommelier Club a Chateau Mikulov se stále častěji objevují na lístcích nadstandardních restaurací a začínají bodovat v domácích i zahraničních soutěžích. Všechny odrůdy jsou zpracovávány s mimořádnou péčí a vína dosahují vysokých jakostí. Některý rok se však podaří vyškolit něco opravdu jedinečného. V současné nabídce edice Sommelier Club je to sorta ne tak vyhledávaná, někdy možná podceňovaná, která však umí dát vskutku báječný doušek.
Ryzlink vlašský 2006 pozdní sběr, polosuché - Sommelier Club, Víno Mikulov. Zlatožlutá barva v odstínu pálavského slunce a brilantní jiskra, takové znamení nám víno posílá napohled. V nose se rozvíjí nebývale bohatá, intenzivní kytka. Ovocitý nástup světlých peckovin je po chvilce zmnožen o medové, lehýnce nasládlé vstupy a vzápětí stíhán stopovým podkladem alkoholu. Celek „nosu“ vyznívá líbivě a lákavě. V ústech gradují ovocité valéry, podložené uměřeným partem kyselinek, což dohromady vytváří příjemnou harmonii. Závěrečný dojem je nepatrně zrůzněn nástupem étericky se projevivšího akordu hořčiny, která však je v samém konci zpětně přehrána ovocem. Celý závěr je překryt deštníkem patrné, nikoliv však výrazně opanující, medově mazlivé nasládlosti. Plné, zakulacené tělo doznívá v překvapivý závěr, víno má noblesní, dlouhý a hladivý doběh.

Mohlo by vás zajímat

  • Rekola mění dopravu v českých městech

  • Roman Šmucler: Češky jsou posedlé zvětšováním prsou

  • Vinař Pavel Chrást: Víno se v Česku předražuje

  • Finance.cz pozvaly klienty na curling

  • Adam Hazdra: Třetina lidí je v práci nespokojených

  • Je o mě zájem, říká expremiér Jiří Paroubek v Euro TV

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

Hry pro příležitostné hráče