Menu Zavřít

Startuje Trh firem

7. 6. 2004
Autor: Euro.cz

POMOC PŘI PRODEJI NEBO NÁKUPU FUNGUJÍCÍ SPOLEČNOSTI Chcete prodat firmu? Nebo nějakou koupit? Aktuální informace o nabídce i poptávce v ČR nabízí nový projekt Trh firem.

POMOC PŘI PRODEJI NEBO NÁKUPU FUNGUJÍCÍ SPOLEČNOSTI

Chcete prodat firmu? Nebo nějakou koupit? Aktuální informace o nabídce i poptávce v ČR nabízí nový projekt Trh firem.

Nový projekt Trh firem mohou využít zejména vlastníci firem, kteří chtějí prodat podíly ve svých společnostech, zájemci o získání vlastnického podílu v jiných společnostech, brokeři, venture-kapitálové fondy, poradenské firmy nebo konkurzní správci. Projekt spustila letos v květnu společnost Business Brokerage Partners. Jeho hlavním cílem je vytvořit ucelený prostor pro soustředění nabídky a poptávky po aktivech, jaké představuje firma, podnik a soubor majetku.

PRVNÍ V ČESKU

„Řada zakladatelů nebo současných vlastníků firem nemá zájem v podnikatelských aktivitách pokračovat, v lepším případě hledá růstové příležitosti. Cestu k růstu často představují fúze nebo ostatní formy partnerství s jinou firmou. Dosud se podnikatelské subjekty v ČR v této oblasti pohybovaly neuspořádaném a netransparentním prostředí,“ uvádí Eva Kislingerová z Vysoké školy ekonomické v P raze. Trh firem je prvním projektem tohoto druhu v České republice. Chce být alternativou k dosud využívaným způsobům hledání partnerů při prodeji nebo koupi firmy. „Uvědomujeme si, že atraktivita Trhu firem bude dána zejména počtem jeho účastníků. Čím víc je prodávajících a kupujících, tím přirozeně roste šance nalezení vhodné protistrany,“ říká Martin Dvořák, partner společnosti Business Brokerage Partners. Trh firem vychází z osvědčených forem fungování podobných projektů ve vyspělých ekonomikách. Například největší z těchto projektů ve Spojených státech nabízí přes 10 000 firem k prodeji a současně denně registruje přes 20 000 zájemců o koupi. Na rozdíl od zahraničních projektů, kde se prakticky vše odehrává na internetovém portálu, probíhá v případě českého Trhu firem hlavní část komunikace osobní formou. Důvodem jsou odlišné místní podmínky. „Při vytváření projektu bylo nutné vzít v úvahu specifika tuzemského prostředí, které bohužel někdy také charakterizuje pochybná kvalita mnoha nabízených aktiv nebo nesolidní záměry prodávajících i kupujících. Uplatňujeme proto výběrový přístup k nabízeným aktivům, k čemuž napomáhá budování široké informační základny o jednotlivých klientech,“ říká Pavol Čakan, partner společnosti Business Brokerage Partners.

EVROPSKÉ NAČASOVÁNÍ

CONTENT24

Nabídku prodeje lze na Trhu firem zveřejňovat anonymně. Veškeré důvěrné údaje jsou konkrétnímu zájemci uvolňovány pouze s výslovným souhlasem klienta. Je přitom zajištěna i minimální spolehlivost těchto informací. Pro prodávajícího může být proveden „předvýběr“ zájemců podle předem stanovených kriterií, což mu uspoří čas. Autoři Trhu firem načasovali zahájení činnosti projektu na období vstupu ČR do EU.“ V souvislosti se vstupem do EU bude ekonomické prostředí procházet adaptačním procesem jako důsledek zvýšeného tlaku konkurence a změněných tržních podmínek. Jedním z jeho projevů bude právě kapitálové spojování podnikatelských subjektů. Zejména u menších a kapitálově slabších firem lze čekat sílící tendence ke spojení nebo k prodeji silnějším partnerům. Zároveň je očekáván příchod menších a středně velkých firem ze zahraničí, představující druhou vlnu přílivu zahraničních investic do ČR. Právě oni budou často protistranou v kapitálovém spojování a převzetí českých subjektů,“ vysvětluje Eva Kislingerová. Klientům, kteří vyžadují komplexní poradenský servis, může provozovatel služby nabídnout spolupráci s auditorskou a poradenskou společností A&CE Group. „Má-li být riziko pro kupujícího či prodávajícího dostatečně minimalizováno, neobejdou se obě strany mnohdy bez účetního, daňového a právního due diligence, indikativního ocenění společnosti apod.,“ uvedl David Hrazdíra, partner A&CE Group pro oblast fúzí a akvizicí.

PŘÍKLADY PODOBNÝCH PROJEKTŮ VE SVĚTĚ

Názevpočet aktuálně nabízených firempočet nových firem měsíčněpočet unikátních návštěv  na webu 
BusinessBroker 13 000 neuvedenoneuvedeno
BusinessesForSale 12 000   4 500  20 000/ den
BizBuySell  24 000  7 000  15 000 / den 
BizQuest  20 000  neuvedeno neuvedeno  
MergerNetwork 7 900  850 45 000 / měsíc
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).