Menu Zavřít

Stále nevyužitá šance

26. 3. 2007
Autor: Euro.cz

AGROTURISTIKA Farmáři stále nezvládají pokrývat poptávku po agroturistice. Většina z nich má už před zahájením sezony plno. Očekává se, že zájem ze strany turistů i nadále poroste. Venkovská turistika a agroturistika je ideální příležitostí pro menší rodinné farmy.

AGROTURISTIKA Farmáři stále nezvládají pokrývat poptávku po agroturistice. Většina z nich má už před zahájením sezony plno. Očekává se, že zájem ze strany turistů i nadále poroste.

Venkovská turistika a agroturistika je ideální příležitostí pro menší rodinné farmy. Ke klasické zemědělské činnosti totiž poskytuje další zdroj příjmů přímo v místě podnikání. Ve vhodných lokalitách jsou ale soukromá ubytovací zařízení šancí i pro místní majitele chat či restaurací.

Bohužel, současná statistika cestovního ruchu nesleduje zvlášť údaje za agroturistiku, takže není možné přesně stanovit její podíl. „Lze však předpokládat, že v současnosti se nabídkou venkovské turistiky u nás zabývá více než tisíc podnikatelů s celkovou kapacitou několika desítek tisíc lůžek. To v praxi znamená, že trh u nás ještě není zcela nasycen,“ říká Marie Stříbrná, která měla tuto oblast v minulosti na starosti na ministerstvu pro místní rozvoj.

PŘIPRAVTE POSTELE, HOSTÉ JEDOU

Například v sousedním Rakousku činí lůžková kapacita zhruba 500 tisíc míst. I když je situace v Česku od Rakouska díky množství privátních chat a chalup odlišná, lze očekávat ještě další růst poptávky. Stačí se ostatně přeptat na zkušenosti farmářů, kteří se do agro turistiky již před časem pustili. Většina z nich má v současné době, ještě před zahájením turistické sezony, plno. Návštěvníků agro turistických farem totiž každým rokem přibývá - z řad domácích i zahraničních hostů. Podle Evropského centra pro eko agroturistiku jen předloni využilo agro turistických nabídek v Česku čtyři tisíce cizinců.

PODNIKÁNÍ ZA PENÍZE UNIE

BRAND24

V rámci Programu rozvoje venkova je podpora venkovské turistiky a agro turistiky skryta ve třetí části zaměřené na diverzifikaci zemědělských činností a tvorbu nových pracovních míst. „Snahou je nabídnout venkovskému obyvatelstvu nové možnosti uplatnění, kromě venkovské turistiky také při obnově tradičních či krajových specialit v rámci mimo zemědělské činnosti s cílem zvýšit kvalitu života na vesnici. Rostoucí zájem turistů o dovolenou a pobyty na venkově ve spojení s agro turistikou a ekoagroturistikou s využitím současné sítě značených pěších tras, cyklotras a vinařských stezek nabízí venkovským oblastem nové podnikatelské příležitosti,“ říká Stříbrná.

Dotace na tyto aktivity v rámci Programu rozvoje venkova přitom činí 50 procent celkových způsobilých výdajů pro podnikatelské subjekty a 90 procent pro neziskové organizace. Minimální celkové způsobilé výdaje na projekt jsou 50 tisíc korun. Projekty financuje ze 75 procent Brusel a z 25 procent Česká republika.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).