Menu Zavřít

Stále jen pro trpělivé

25. 10. 2011
Autor: Euro.cz

Makroekonomika

V podmínkách pro podnikání máme pořád co dohánět, se změnami není radno vyčkávat

CONTENT24

Každoroční zpráva Doing Business od Světové banky je dobrou příležitostí zhodnotit podmínky pro podnikání v České republice. Nastavení efektivní regulace podnikání je neoddiskutovatelnou zodpovědností státu. Jaké vysvědčení tedy vláda v tomto mezinárodním srovnání dostala letos?
České 64. místo z celkem 183 zemí je zlepšení o šest míst oproti minulému roku, a tento trend je tak jistě dobrým signálem pro zahraniční investory. České a v tuzemsku působící podnikatele ale více zajímá, proč se díváme z velké dálky na Slovensko, Tunisko nebo první Singapur, když je ve státní moci zrychlit zahájení podnikání nebo zjednodušit povolení ke stavbě.
Pyramida podnikání přináší náznaky odpovědí dle jednotlivých kritérií, kde barva reprezentuje známku jako ve škole a číslo znamená umístění ve zmíněném žebříčku. Tři výrazné změny oproti minulému roku představují ještě horší situaci v zahajování podnikání a naopak zlepšení v oblasti registrace majetku i daní. U rozběhu podnikání jsme na nedostatečném 138. místě, i navzdory úspěšným místům Czech POINT, a to kvůli tomu, že společnost s ručením omezeným se u nás ve srovnání se zahraničím zakládá stále déle a dráže.
Vedle jednotného inkasního místa zjednodušujícího placení daní a ostatních odvodů má současná vláda další plány na zlepšení podmínek pro podnikání, v různých stadiích realizace. Například ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil slíbil na nedávném kongresu ODS reformy obchodního rejstříku, které mimo jiné nově umožní založit firmu na internetu během patnácti minut. Brzké realizování podobných plánů by bylo dobré také proto, aby měli čeští podnikatelé o důvod méně utíkat do daňových rájů. Podobné změny by měly jít o to rychleji, že se na lepších podmínkách pro podnikání, na rozdíl od velikosti daňových sazeb, shodnou ekonomové i politici napříč stranami.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).