Menu Zavřít

Spotřebitelé zmenšují schodek státního rozpočtu

8. 12. 2003
Autor: Euro.cz

Státní rozpočet ukončil předposlední měsíc v roce schodkem 92,2 miliardy korun. Od konce října do konce listopadu se rozpočtové saldo prohloubilo o 9,3 mld. Kč. Dosavadní letošní příjmy činí 617,8 miliardy, výdaje 710 mld. Kč. Zároveň ministerstvo financí snížilo svůj odhad letošního celoročního schodku ze 130 na 123 miliardy korun.

BRAND24

Nicméně stav rozpočtu zcela neodpovídá záměrům a odhadům vlády. Na jedné straně je nečekaně příznivý výběr některých daní, na straně druhé nižší než plánovaný výběr pojistného na sociální pojištění a přečerpání prostředků na pasivní politiku zaměstnanosti. Příznivě se vyvíjí příjmy ve formě daně z přidané hodnoty. Souvislost s rychle rostoucí spotřebitelskou poptávkou je zřejmá. Meziročně se tyto příjmy letos zvýšily o 5,4 %. Výdaje domácností na spotřebu se v prvních třech kvartálech podle našeho odhadu zvýšily o 5,2 % (v běžných cenách). Stejný faktor nalezneme za příznivým výběrem spotřebních daní. Meziročně se příjmy z tohoto zdroje zvýšily o 4,4 procenta a alikvota byla na konci listopadu překročena o 3,5 mld. Kč. Naopak za předpoklady prozatím zaostává inkaso daně z příjmu fyzických i právnických osob a výběr pojistného na sociální a zdravotní pojištění, který za alikvotou zaostává o 8,2 mld. Kč. Díky tomu již schodek na důchodovém účtu činí 23,7 mld. Kč (na konci října 22,7 mld. Kč). Příjmy státního rozpočtu by se měly výrazně zvýšit v posledním měsíci v souvislosti s daňovým kalendářem. Na rozdíl od listopadu je v prosinci splatná poslední splátka daně z nemovitosti, pololetní a čtvrtletní záloha u daně z příjmů a silniční daň (záloha za říjen a listopad). Na straně výdajů je možné jmenovat všemožné „mimořádné a neočekávané“ výdaje, jejichž pojmenování ovšem poněkud odporuje každoročnímu použití. Otázkou je, k čemu je v rozpočtu položka, která nese název rezervy. Pro úplnost mimořádné výdaje letos prozatím činí 20 mld. Kč. Z běžných výdajů se nejméně příznivě vyvíjí výdaje na pasivní politiku zaměstnanosti. Od ledna do listopadu padlo na dávky v nezaměstnanosti 6,4 mld. Kč, čímž byla celoročně plánovaná částka překročena o 1,3 %. Letošní rok bude rekordní nejen pro schodek státního rozpočtu, ale pro veřejné rozpočty jako celek. Záporné saldo veřejných rozpočtů by se mělo pohybovat kolem 180 mld. Kč, tj. 7,7 % HDP. Po očištění o dotace transformačním institucím a čisté půjčky by měl schodek činit 6,6 % HDP. Odhad strukturálního deficitu v letošním roce jsme spočítali na 6,0 % (loni: 3,3 %). Mezi vyspělými a transformačními ekonomikami se vyšší cifrou mohou „pochlubit“ jen Japonci.

PRO CELÝ LETOŠNÍ ROK PŘEDPOKLÁDÁ MINISTERSTVO FINANCÍ DEFICIT STÁTNÍHO ROZPOČTU ASI 123 MILIARD KORUN, TEDY O SEDM MILIARD MÉNĚ, NEŽ OČEKÁVALO PŘED MĚSÍCEM. V PROSINCI BY TAK MĚL STÁT HOSPODAŘIT S DEFICITEM PŘES 30 MILIARD KČ.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).