Spotřeba sýrů ve světě roste

19. května 2003, 00:00 - (vs)
19. května 2003, 00:00

Celosvětová spotřeba sýrů roste a důvodů je hned několik. Například rozšíření pizzy v Evropě zvyšuje spotřebu sýrů. Například v roce 1976 se vyrábělo 200 tisíc tun Mozarelly, ale o dvacet let později rozšíření pizzerií způsobilo pětinásobný nárůst výroby tohoto sýra z bůvolího mléka.

Celosvětová spotřeba sýrů roste a důvodů je hned několik. Například rozšíření pizzy v Evropě zvyšuje spotřebu sýrů. Například v roce 1976 se vyrábělo 200 tisíc tun Mozarelly, ale o dvacet let později rozšíření pizzerií způsobilo pětinásobný nárůst výroby tohoto sýra z bůvolího mléka.

V Evropě se jako polotovar používá 40 procent veškeré produkce sýrů. Podle Ebharda Hetznera, viceprezidenta Mezinárodní mlékárenské federace (IDF) i tolik kritizovaný hamburger, který je posypán nastrouhaným sýrem, vede ke zvýšení spotřeby. Ve vyspělých zemích napomáhá rozšíření supermarketů, které přispěly ke snížení ceny těchto mléčných produktů. Obchodní řetězce přispěly k tomu, že se mění způsoby prodeje. Zvyšuje se prodej balených sýrů, proti maloobchodnímu prodeji krájeného zboží přes pult. V Německou podíl balených sýrů

dosáhl 45 procent. „Spotřeba sýrů bude stoupat,“ předpokládá Hetzner. Na špičce jsou v Evropě Francie, kde za rok na osobu připadá 25 kg sýrů, vysoká spotřeba je v Řecku, Německu, Itálii a Polsku. Na světě se nyní ročně vyrobí 16,5 milionu tun sýrů. Experti předpokládají, že v nejbližších letech dojde k nárůstu spotřeby sýrů o 20 procent. V Evropě by se mělo jednat o mírnější nárůst (meziročně o 1,5 procenta), v USA asi o 2,5 procenta, v Oceánii o tři procenta. Tím stoupne zájem mlékáren o výkup mléka. Evropští sýraři se chtějí zúčastnit tohoto perspektivního byznysu, ale neubrání se při celosvětovém růstu spotřeby poklesu svého podílu výroby ze současných asi 55 na 40 procent. Tržby a zisky sýrařů půjdou nahoru. „Sýr je nejziskovější produkt celého mlékárenského odvětví,“ tvrdí Edvard Hopkin, generální ředitel IDF. „Stále vznikají nové produkty, které mají vysokou přidanou hodnotu,“ dodává. Mlékárenský průmysl dokázal pro výrobu sýrů využít například syrovátku, která byla ještě před 30 lety považována za odpad. Zejména v rozvojových zemích se šíří výroba sýrů z jiného než kravského mléka, hlavně ovčího, kozího, asi z 11 procent bůvolího, které se uplatňuje v Indii, Pákistánu, částečně v Egyptě a kvůli Mozarelle v malé míře v Itálii.

Výroba sýrů na osobu za rok ve vybraných zemích (v kg)

Francie 25,0

Německo 21,6

Itálie 21,4

Švýcarsko 18,1

Holandsko 14,7

USA 1 3,4

Česká republika 11,0

PRAMEN: ARCHIV

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Potřebuje Fed skutečně snižovat svoji bilanci?
Porovnání cen másla v roce 1985 a 2017. Proč stojí máslo 50 Kč?
Adopce vs. pěstounská péče: svěří vám úřady dítě do péče?
Proč je v Česku drahé volání?
OSVČ a výdajový paušál v praktických příkladech
Auta
Do prodeje jde velmi speciální Honda NSX. Zájemci za ni…
Že fotbalisté touží nejvíce po Bentley? Omyl. Nejžádanější auto vás určitě překvapí
Bentley si myslí, že speciálních edicí není nikdy dost. Continental GT proto dostal další
Auto za průměrný plat? Jde to, ale musíte slevit z mnoha požadavků
Rolls-Royce dnes představí nový Phantom. Premiéru můžete sledovat živě
Technologie
Ryzen Threadripper byl „delidován“ na videu. Uvnitř se schovává překvapení
WhatsApp stále roste. Denně jej používá miliarda lidí, proteče jím 55 miliard zpráv
USB 3.2 se představuje. Zrychlí na 20 Gb/s i se starými kabely, mohlo by přijít už brzy
Google po sedmi letech vypnul Instant Search. Návrhy výsledků vyhledávání se již nezobrazují
Microsoft zkouší, jak při prohlížení webu přejít z mobilu na počítač [Windows Insider]
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít