Menu Zavřít

SPORY O EURODOMÉNY ŘEŠÍ ROZHODČÍ SOUD

2. 5. 2006
Autor: Euro.cz

Hospodářská komora Pokud máte problémy s registrací domén s koncovkou .eu, můžete se obrátit na Rozhodčí soud. Řízení sporu o doménová jména vychází z nařízení Evropské komise a řídí se pravidly Rozhodčího soudu. Žaloba může být vznesena proti držiteli nebo správci doménového jména. Evropská doména .

Hospodářská komora

Pokud máte problémy s registrací domén s koncovkou .eu, můžete se obrátit na Rozhodčí soud. Řízení sporu o doménová jména vychází z nařízení Evropské komise a řídí se pravidly Rozhodčího soudu. Žaloba může být vznesena proti držiteli nebo správci doménového jména.

Evropská doména .eu (Profit o ní psal podrobně v č. 48/2005 a 15/2006) se liší od ostatních domén nejvyšší úrovně tím, že vznikla jako iniciativa veřejné instituce, nikoli na základě samosprávního rozhodnutí. Sdružení EURid pověřilo Rozhodčí soud vypracováním alternativního řešení sporů (ADR) pro spory o doménová jména. „Na základě rozhodnutí Evropské komise byla rozhodčímu soudu přidělena unikátní internetová adresa adr.eu. Tato adresa je příležitostí k tomu, aby se Rozhodčí soud v Praze stal předním evropským rozhodčím centrem,“ doplnil Zbyněk Loebl, vedoucí mezinárodního přípravného týmu Rozhodčího soudu.

ADR se od standardního procesu v řešení mezinárodních sporů o doménová jména liší v základních bodech. Za prvé řeší spor o rozhodující jazyk. Soud má také možnost vyloučit rozhodce, pokud zjistí konflikt zájmů.

Soud se řídí objektivními nezveřejněnými pravidly - například by se nemělo stát, že spory určité společnosti řeší stejný rozhodce. Pokud žaloba nesplňuje formální záležitosti, soud poskytne lhůtu na její dopracovaní.

Od ledna, kdy byly podány první žaloby, přijal soud už téměř sto sporů. Naprostá většina zatím podaných sporů se týká první, přednostní fáze registrací eurodomén, která probíhala mezi 7. prosincem 2005 a 6. dubnem 2006 a byla určená držitelům ochranných známek nebo obchodních značek, veřejným institucím a autorům chráněných uměleckých děl. V těchto sporech je napadáno rozhodnutí správce domény .eu, sdružení EURid, o přidělení sporného doménového jména někomu jinému než žalobci. Začínají však již přibývat také spory proti držitelům domén. V těchto sporech žalobci namítají nekalé jednání ze strany držitelů sporných doménových jmen a požadují převod domén na sebe.

BRAND24

Rozhodcem se může stát každý, kdo splňuje základní požadavky. Rozhodce musí mít absolvované právnické vzdělání v členské zemi Evropské unie, musí mít specializaci v oblasti práv nehmotných statků a v oblasti řešení sporů o doménová jména a v neposlední řadě musí ovládat znalost alespoň jednoho úředního jazyka Unie.

Soud pracuje především prostřednictvím speciálně vyvinuté online platformy, která umožňuje do řešení sporů zapojit dnes už téměř 150 nezávislých rozhodců z celé Evropské unie. Denně registruje a odpovídá na stovky dotazů týkajících se doménových sporů od tazatelů z celé Evropy.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).