Menu Zavřít

Spořící účty: Novým lákadlem jsou bonusy... a pasti

20. 8. 2010
Autor: profit

Propad úrokových sazeb spořicích účtů pokračuje, i když tempo poklesu není již tak výrazné jako v první půli roku. Kromě snižování úroků nepotěší klienty ani různé nové pasti, které si na ně banky připravily.

Autor: Martin Siebert

Úroky u spořicích účtů od května v tichosti snížilo několik bank. AXA v únoru vstoupila na trh se zajímavým úročením svého spořícího účtu ve výši 2,5 % s půlprocentním bonusem, podobnou lavinu, jakou spustila svým vysokým úrokem v roce 2008 mBank při svém vstupu na trh, však nezpůsobila. Spíše naopak, již za čtyři měsíce bylo po radosti, když základní úrok klesl o půl procentního bodu. Podobně jako některé jiné banky, i AXA tímto reagovala na květnové snížení úrokových sazeb ze strany ČNB na historická minima.

Klientům zůstává doufat, že spořicí účet od AXA nedopadne jako eMAX od mBank, který sice způsobil na trhu rozruch vysokou úrokovou sazbou, dnes ale patří mezi nejméně úročené spořicí účty vůbec. Pozitivem je alespoň to, že od května se již tak nízké úroky nesnížily.

Ke snížení úrokových sazeb se v průběhu léta odhodlaly také Raiffeisenbank (o 0,1 p.b.), ČSOB, Poštovní spořitelna (horní hranici), Komerční banka, (všichni o 0,2 p.b.) a také Volksbank, která snížila úročení o půl procentního bodu. Změny to nejsou na první pohled veliké, ale vzhledem k výši úroků citelné. Nejvýhodnějším a nejstabilnějším produktem nadále zůstává ING Konto, kterému může konkurovat akorát AXA (uvidíme, jak dlouho). Poměrně stálý úrok a jednoduchý produkt nabízí také Citibank nebo Fio.

Od úročení spořicích účtů v současné době nemohou čekat střadatelé nijak velké zázraky, ČNB se totiž úrokovou sazbu tak brzy zvedat nechystá, a pokud některá z bank nebude nutně potřebovat větší hotovost, na vysoké úroky lákat lidi nebude. Výrazné zvyšování úrokových sazeb by pak spíše mohlo indikovat problémy banky, než její dobrou vůli vyjít vstříc svým klientům.

BRAND24

Do našeho přehledu nejnověji přibyla Fio banka, která již dostala licenci, i když klienti záložny se stanou oficiálně klienty banky až v září. Fio konto nabízí sice „pouze“ 1,6 %, ale nabízí k tomu kromě vedení a internetbankingu zdarma ještě bezplatný platební styk mezi ČR a SR, platební kartu, neomezené pohyby v rámci Fio a jednoho externího účtu. Ten se pak dá elektronicky kdykoli změnit, přičemž změna je platná již druhý den. Lze v něm rovněž zadávat trvalé příkazy, i když SIPO a inkaso v něm nejsou podporovány. Lze ho mít samostatně, nebo společně s běžným účtem.

Více na Investujeme.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).