Menu Zavřít

Sponzoři mezi koši

25. 5. 2012
Autor: Euro.cz

Náměstek ředitele ČD šéfuje basketbalovému klubu, který sponzorují firmy získávající zakázky od železnic

Nedávné změny ve vedení ČD Cargo a odchod ombudsmana Českých drah (ČD) Petra Fejka nemusejí být posledními personálními změnami na železnici. V poslední době se čím dál intenzivněji spekuluje o odchodu náměstka generálního ředitele Českých drah pro správu majetku Milana Matzenauera. Informace o jeho možném ukončení kariéry na státní železnici nabírají váhu poté, co „jarní“ ministr dopravy Radek Šmerda z popudu Věcí veřejných na ministerstvu skončil a nevrátí se ani na původní náměstkovský post.
„Tuto informaci od vás slyším poprvé, i když jsem zaznamenal spekulace o tom, že v případě odvolání pana ministra Šmerdy by mohl mít zájem o pozici náměstka pro správu majetku. Ale to je spekulace,“ řekl týdeníku Euro Matzenauer.

Důvod k odvolání?

K odvolání takto vysoce postaveného muže je ovšem třeba nalézt důvody. Jeden se přitom nabízí: Milan Matzenauer je předsedou správní rady hanáckého basketbalového klubu BK Prostějov, přičemž klub sponzorují firmy, které dostávají zakázky na železnici.
Mezi partnery basketbalového týmu lze nalézt několik stavebních firem, které se specializují mimo jiné na železniční stavitelství. Patří mezi ně pražský Metrostav, brněnský OHL ŽS, ŽPSV, Signalbau nebo společnost Hroší stavby. Na webových stránkách je možné nalézt také odkaz na firmu AB Facility (patřící finanční skupině Penta). Ta získala podle informačního systému o veřejných zakázkách roce 2009 kontrakt za devadesát milionů korun na údržbu budov ČD a další služby související se správou nemovitostí ve Středočeském kraji. Žádný jiný klub přitom nemá tolik sponzorů, rekrutujících se z této specializované stavební branže.
Matzenauer se stal náměstkem 1. prosince 2008, kdy ve funkci vystřídal Petra Davida, a na zmiňovaných partnerstvích nevidí žádný problém. Lidé, kteří se zabývají právními vztahy ve státní správě, to ovšem jako možnou komplikaci vnímají. „Pan Matzenauer je jakožto člen představenstva Českých drah podle zákona o střetu zájmů veřejným funkcionářem, a tudíž se v jeho případě o střet zájmů jednat může. Zákon nicméně v tomto případě žádné další podnikatelské aktivity pro tyto veřejné funkcionáře nezapovídá, pouze sankcionuje ty, kteří poruší povinnost oznámení o osobním zájmu, činnosti, majetku, příjmech, darech a závazcích. Samozřejmě že by pan Matzenauer neměl rozhodovat o udílení zakázek firmám, od kterých dostává jeho klub sponzorské dary, v tom případě by šlo nepochybně o střet zájmů. Jestli se to ale opravdu děje, nevím,“ sdělil týdeníku Euro vedoucí právní poradny Transparency International Vladan Brož.
Starý zákon o střetu zájmů, který přestal platit v roce 2006, obsahoval vcelku jasnou definici. „Střetem veřejného zájmu se zájmem osobním se rozumí takové jednání, popřípadě opomenutí veřejného funkcionáře, které ohrožuje důvěru v jeho nestrannost nebo při němž veřejný funkcionář zneužívá svého postavení k získání neoprávněného prospěchu pro sebe nebo jinou fyzickou či právnickou osobu,” píše se na webových stránkách občanského sdružení Bez korupce. Nový zákon o střetu zájmů podle sdružení už ale žádnou definici střetu zájmů neobsahuje, což je jeden z jeho největších nedostatků.

BRAND24

Do ČD jsem nastoupil později

Matzenauer vysvětluje, že BK Prostějov je občanské sdružení, tudíž není vlastníkem klubu. „Co se týká společnosti Prostějovský basketbal, s. r. o., tam je majetková struktura 99,67 procenta TK Plus a 0,33 procenta BK Prostějov. Prostějovský basketbal, s. r. o., pracuje s nulovým hospodářským výsledkem, protože veškeré příjmy jsou generovány do občanského sdružení, které kromě A mužstva mužů zabezpečuje dalších šestnáct mládežnickým týmů. Já jsem vlastnicky zainteresován v TK Plus s minimálním majetkovým podílem. Jinak jsem předsedou správní rady basketbalového klubu bez honoráře,“ říká Matzenauer.
Je dobré vědět, že Matzenauer je společníkem firmy TK Plus společně s prostějovským tenisovým guru a vlivným lobbistou Miroslavem Černoškem a off-shoreovou firmou World Sport Service. K možnému problému se sponzorstvím společností, které dostávají zakázky na železnici, pak říká: „Jelikož firmy, které máte zřejmě na mysli, podporovaly prostějovský basketbal dříve, než jsem vůbec dostal nabídku pracovat u Českých drah, tak to jako problém nevnímám,“ dodal Matzenauer.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).