Menu Zavřít

Společný registr asi pojištění nezlevní

6. 11. 2006
Autor: Euro.cz

JEDNOTNÁ EVIDENCEOd příštího roku má začít fungovat společný registr všech pojišťoven, které působí na českém trhu v oblasti povinného ručení. Měl by zabránit případům, kdy řidič způsobí dopravní nehodu a před hrozbou dražší pojistky uteče ke konkurenci.

JEDNOTNÁ EVIDENCE Od příštího roku má začít fungovat společný registr všech pojišťoven, které působí na českém trhu v oblasti povinného ručení. Měl by zabránit případům, kdy řidič způsobí dopravní nehodu a před hrozbou dražší pojistky uteče ke konkurenci.

Systém povinného ručení nyní funguje tak, že řidič, který jezdí bez nehody, dostává pravidelně od své pojišťovny slevu na pojištění za takzvaný bezeškodní průběh. Pokud nějakou škodu způsobí, měl by naopak platit vyšší pojistné. V případě řidiče, který způsobí škodu opakovaně, by byla jeho částka povinného ručení výrazně vyšší než je základní sazba. Tito řidiči proto přecházejí k jiné pojišťovně, kde automaticky zaplatí pouze základní sazbu. Tomu má právě nový registr zabránit.

START NA POČÁTKU ROKU

Společná databáze by měla postupně nabíhat do provozu během prvního pololetí roku 2007. Samotné pojišťovny usilují o společný registr velmi dlouho. Turistika špatných řidičů, kteří tají nehody způsobené u jiné pojišťovny, jim totiž působí milionové škody. Škodu z povinného ručení způsobí za rok zhruba každý desátý řidič. Těmto hříšníkům by se tedy už od roku 2008 mělo pojištění vozu prodražit.

Marek Vích z Pojišťovny Kooperativa si myslí, že registr především zvýší míru spravedlnosti v celém systému povinného ručení a klienti budou platit podle toho, jak jezdí. „Systém povinného ručení je nastaven tak, že vybrané peníze musejí pokrýt všechny škody, které řidiči dalším osobám způsobí. Jestliže škodu způsobí nepojištěný řidič, je poškozenému uhrazena z garančního fondu, do kterého přispívají všechny pojišťovny nabízející povinné ručení,“ říká mluvčí Pojišťovny Allianz Milan Káňa.

Pokud prý tedy roste počet lidí, kteří platí menší částku než by měli, budou na to doplácet ostatní, protože k pokrytí škod bude nutné vybrat více peněz.

PLOŠNÝ VLIV NA POJISTNÉ ASI NEBUDE

BRAND24

Podle samotných pojišťoven se ale nedá očekávat, že by registr škod měl nějaký zásadní význam na cenu povinného ručení. „Hlavní faktory způsobující růst škod jsou jiné. Jde především o růst nároků na škody na zdraví, různé náhrady za ušlý zisk a podobně,“ míní zástupce Pojišťovny Generali Mario Böhme.

Eva Svobodová z Pojišťovny Uniqa zase zdůrazňuje, že o vlivu registru na výši pojistného zatím nelze hovořit. „Už jen z toho důvodu, že doposud není zmapováno, kolik řidičů neexistenci důsledného praktikování systému přirážky k základní sazbě povinného ručení využívá, a jakým dílem by přispívali na krytí v případě plošného uplatňování malusu,“ vysvětluje.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).