Menu Zavřít

Společné zdanění při využití paušálů

24. 3. 2008
Autor: Euro.cz

V zákoně jsem se dočetl, že společné zdanění manželů nelze využít, pokud jeden z nich daní paušální částkou. Jako živnostník přitom využívám odečet nákladů paušálem, takže společné zdanění nemůžu podat?

Jan Blažek

Společné zdanění ve vašem případě můžete využít. Je totiž potřeba rozlišovat dva podobné pojmy, a to „stanovení daně paušální částkou“ a „uplatňování výdajů procentem z příjmů“, přestože druhý pojem je v praxi často zjednodušován na „paušální výdaje“ nebo i „paušální daň“.

Stanovení daně paušální částkou je zvláštní případ určení výše daně pro podnikající fyzické osoby. Podrobněji jej upravuje § 7a zákona o daních z příjmů. Podnikatel může do 31. ledna požádat finanční úřad o takovéto stanovení daně, jestliže provozuje podnikatelskou činnost bez zaměstnanců nebo spolupracujících osob a zároveň jestliže roční výše jeho podnikatelských příjmů v bezprostředně předcházejících třech zdaňovacích obdobích nepřesáhla pět milionů korun. Výši daně paušální částkou pak úřad určí v závislosti na výši předpokládaných zdanitelných příjmů.

BRAND24

Ve vašem případě však máte na mysli druhou možnost, tedy uplatňování výdajů procentem z příjmů. Například když si nechcete evidovat všechny doklady ohledně výdajů prokazatelně vynaložených na dosažení, zajištění a udržení příjmu, a chcete místo toho použít jednoduché stanovení výdajů (nákladů) paušálem ve výši 80, 60, 50 nebo 40 procent z příjmů (podle typu podnikání).

Petra Králová účetní

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).