Menu Zavřít

Společné zdanění a žena v domácnosti

20. 3. 2006
Autor: Euro.cz

Zajímalo by mě, zda lze společně zdanit příjmy manželů s dítětem do 15 let, kdy jeden je OSVČ a druhý zaměstnanec. Lze dosáhnout úspory na daních v případě, že muž je zaměstnanec, zatímco manželka je v domácnosti a pečuje o dítě?

Pettíková

Základní podmínkou pro optimalizaci daňové povinnosti manželů s využitím institutu společného zdanění manželů je, že manželé vyživují alespoň jedno dítě a toto dítě žije s nimi v domácnosti. Tyto podmínky přitom stačí splnit nejpozději poslední den zdaňovacího období, za které uplatňují společné zdanění.

Společné zdanění manželů však nelze uplatnit, pokud alespoň jeden z manželů za příslušné zdaňovací období:

a) má stanovenu daň paušální částkou,

b) má povinnost stanovit minimální základ daně,

c) rozděluje příjmy a výdaje dosažené z podnikání na spolupracující osoby,

d) využívá možnosti rozdělení příjmů dosažených za více zdaňovacích období,

e) uplatňuje slevu na dani v souvislosti s poskytnutím příslibu investiční pobídky,

f) má povinnost podat daňového přiznání při prohlášení nebo zrušení konkurzu.

Z výše uvedeného výčtu vyplývá, že v zákoně není nikterak omezen druh příjmů pro uplatnění společného zdanění manželů. Každý z manželů může mít jak příjmy ze závislé činnosti (zaměstnání), příjmy z podnikání a z jiné samostatné výdělečné činnosti, příjmy z kapitálového majetku, příjmy z pronájmu, tak i ostatní příjmy.

Daňové přiznání však musí být podáno oběma manželi (každý u svého finančního úřadu) ve stejné lhůtě (tím není nutně myšlen stejný den). Při společném zdanění manželů se vychází z takzvaného společného základu daně, který je součtem všech dílčích základů daně obou manželů, snížený o nezdanitelné části základu daně za oba manžele.

Nejvyšších úspor ze společného zdanění manželů dosáhnou manželé v případě, že jeden z manželů dosahuje různý druh příjmů a druhý z nich je například na mateřské dovolené, pečuje o děti a je v domácnosti a nemá žádné zdanitelné příjmy.

Řešení si ukážeme na následujícím příkladu:

Manžel má za rok 2005 příjmy ze závislé činnosti, přičemž dílčí základ daně ze závislé činnosti po odpočtu sraženého pojistného na sociální a zdravotní pojištění činí 265 000 korun. Na měsíčních zálohách na daň sražených zaměstnavatelem zaplatil celkem za rok 2005 částku 34 620 korun. Na příspěvcích odborové organizaci zaplatil 1500 korun. Jeho manželka nemá žádné zdanitelné příjmy, je v domácnosti a pečuje o dítě ve věku tří let.

Řešení tohoto příkladu najdete v následujících tabulkách. 

VARIANTA A - SAMOSTATNÉ ZDANĚNÍ MANŽELA

V případě, že by manželé nevyužili institutu společného zdanění manželů, došlo by k výpočtu daně z příjmů

u manžela s příjmy pouze ze závislé činnosti v rámci ročního zúčtování daně u zaměstnavatele následovně:

Od této daně uplatní daňové zvýhodnění na jedno dítě ve výši 6000 korun, takže jeho výsledná daňová povinnost činí 29 280 korun. S ohledem na zaplacené zálohy na daň vrátí zaměstnavatel poplatníkovi v rámci ročního zúčtování daně přeplatek na dani ve výši 5340 korun. Přeplatek na dani vzniká tím, že odpočet na manželku a odpočet zaplacených příspěvků odborové organizaci lze uplatnit až v rámci ročního zúčtování daně.

VARIANTA B - UPLATNĚNÍ SPOLEČNÉHO ZDANĚNÍ MANŽELŮ

BRAND24

Sleva na dani u manžela z důvodu vyživování dítěte žijícího s ním v domácnosti činí 6000 korun, manžel má nárok na vrácení daňového přeplatku ve výši 28 860 korun. Celkové daňové zatížení manželů činí 18 840 korun a je nižší o 16 440 korun než při samostatném zdanění manžela. Oba manželé podávají daňové přiznání za každého z nich. Manželka sice podá daňové přiznání, ale daň nemusí platit, pokud manžel ve svém daňovém přiznání požádá správce daně o poukázání části jeho přeplatku na dani na úhradu nedoplatku na dani manželky

Ing. Ivan Macháček, daňový poradce

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).