Menu Zavřít

Společné podnikání? Ano, zkuste to!

4. 7. 2005
Autor: Euro.cz

PSYCHOLOŽKA VĚRA RAŠKOVÁ: "Podnikat s kamarádem nebo s partnerem má své výhody i svá rizika," říká psycholožka Věra Rašková. Sama se přesvědčila, že to může fungovat. Již deset let úspěšně podniká se svým manželem, s nímž vede agenturu pro personální poradenství.

PSYCHOLOŽKA VĚRA RAŠKOVÁ:

 

„Podnikat s kamarádem nebo s partnerem má své výhody i svá rizika,“ říká psycholožka Věra Rašková. Sama se přesvědčila, že to může fungovat. Již deset let úspěšně podniká se svým manželem, s nímž vede agenturu pro personální poradenství. * Jaké praktické rady byste dala přátelům nebo manželům, kteří se rozhodnou dohromady založit firmu? Před založením společnosti udělejte několik věcí. Prodiskutujte si všechny „plusy a minusy“ a pokuste se zhodnotit, co převažuje. Shodněte se na společné strategii pro nejbližší období, rozdělte si srozumitelně role. Ne stylem, že určitý úkol udělá ten, kdo má zrovna aktuálně čas. Oddělte práci a soukromí. Jinak může vzniknout pocit, že vlastně nevím, kde zrovna jsem. Při společné večeři s rodinou neřešte pracovní záležitosti, stejně jako na poradě není dobré vyčítat manželce, že včera byla jen studená večeře a ještě pozdě. A ta zásadní rada je: Pokud není váš partnerský vztah dostatečně pevný, nepouštějte se do společného podnikání. Probíhá-li partnerská krize, společný podnik ji neodstraní a vztah nezachrání, ale naopak. * Je nějaký „trik“ jak soukromou a profesní sféru oddělit?

Občas je dobré si představit v úplně konkrétní situaci, že můj partner nebo manžel je pouze můj kolega nebo šéf. Opravdu bych to svému kolegovi řekla tímto způsobem? Skutečně bych mu připomínala tuto záležitost? Dohodněte se, jak se budete vzájemně „korigovat“, pokud druhý pravidla poruší. Nezapomínejte na své koníčky - zejména společné zájmy nabídnou zase jinou než profesní spolupráci. Ale určitě si dopřejte i možnost vzájemně si od sebe odpočinout.

* Jak by si měli společníci rozdělit prostor a pracovní kompetence?

Pracovní prostor je lépe oddělit, například aby byl každý v jiné kanceláři. Stejně tak je tomu s kompetencemi - stanovte si je jasně, předejdete tím nedorozuměním. To neznamená, že vždy jeden je vůdčí, rozhodující, druhý se podřizuje. Pokud to tak oběma vyhovuje, proč ne, ale role se mohou vzájemně měnit po určitých etapách.

* Měly by se dodržovat nějaké firemní rituály?

Rituály jsou užitečná záležitost, nebraňte se jim. Vypracujte si takové, které vám pracovní proces zpříjemní. I oblečení by mělo vypovídat o tom, zda jsem teď doma, nebo pracuji, zda je nyní čas profesní, nebo rodinný.

* Jak se chovat k podřízeným zaměstnancům? Měli by partneři před nimi svůj osobní vztah do jisté míry skrývat?

Nemyslím, že by to bylo dobré. Jednak je to vysilující a také to může nabourat vaši důvěryhodnost. Naopak - přesvědčte své kolegy, že to má i své výhody. Někdy se ale samozřejmě mohou zaměstnanci těžko bránit pocitu, že díky vztahové či rodinné provázanosti není dostatečná objektivita třeba při rozdělování zaměstnaneckých výhod nebo naopak při sankcích.

BRAND24

* V čem spočívají hlavní psychologická rizika pro samotné společníky? Jejich profesní a osobní světy se velmi sbližují, až prolínají. Budu-li pro ilustraci mluvit o manželích, rizikem bývá, pokud si manželské výměny názorů (či jejich následky) „nosí“ i do práce. * Platí to i obráceně? Ano, pokud jsou ve firmě vůči sobě v jasně rozdělených pozicích „podřízený/nadřízený“, hrozí jakýsi přesah těchto rolí i do partnerských vztahů, což nemusí vždy vyhovovat. Rovněž neustálé probírání pracovních témat při čase s rodinou nebo přáteli neposílí harmonii. * Mají manželé i nějaké výhody? Členové rodiny, partneři nebo manželé mají k sobě zpravidla větší důvěru, více se vzájemně znají a tudíž mohou lépe předpokládat, co se dá od druhého čekat, jakou zátěž unese, jaké jsou jeho silné stránky, kde má rezervy. U pouze profesních kolegů, kde se pracovní vztah buduje od „neznáma“, je potřeba k získání těchto informací poměrně hodně času. Další výhodou je zpravidla větší motivovanost zúčastněných, posilování vztahu společnými cíli a také sdílenou radostí při jejich dosahování. Velmi podstatnou předností je, že partneři či manželé, kteří spolu i podnikají, mohou společně trávit mnohem více času než ti, kteří jsou zaměstnaní každý v jiné firmě. Při současných časových nárocích v řadě profesích by se totiž jinak sešli až pozdě večer. * Vy osobně podle zkušeností z praxe takové podnikání doporučujete, nebo spíš ne?

S manželem společně podnikáme již přes deset let a myslím, že rádi. Oba jsme si vyzkoušeli být zaměstnáni každý jinde, ale společně profesně budovat firmu je zase jiná dimenze života. Je pravda, že při naší poradenské činnosti často potkáme i páry, kteří říkají: „Už nikdy společně podnikat.“ Ale také superúspěšné spolumajitele velkých firem, kteří by neměnili. Takže moje odpověď je: ano, zkuste to. 

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).