Menu Zavřít

Spočítejte si vaše náhradní plnění.

8. 10. 2009
Autor: profit

Internetový portál www.neziskovky.cz se v září rozšířil o další praktický produkt – kalkulátor náhradního plnění.

Autor: neziskovky.cz

Pro podnikatele a firmy tak vzniknul prostor, kde se dozví, jak přistupovat k zaměstnávání zdravotně postižených občanů a mohou si on-line spočítat, kolik zdravotně postižených by měl daný subjekt zaměstnávat, jaká je případná pokuta nebo v jaké výši je třeba uplatnit náhradní plnění. Společný projekt Neziskovek.cz, ČSOB a PricewaterhouseCoopers s názvem „Zaměstnej a nakup“ jehož součástí kalkulátor je, je zaměřený na zaměstnávaní osob se zdravotním postižením.

CONTENT24

Ideální samozřejmě je, když může firma nebo podnik přímo vytipovat pozice, kde je možné lidé s postižením zaměstnat. Vždycky to ale nejde. Pak jen záleží na lidech ve firmě, zda zvolí pasivní zaplacení pokuty do státní kasy, kde se peníze rozpustí nebo zvolí praktičtější a etičtější způsob a nakoupí výrobky nebo služby v rámci náhradního plnění od chráněných dílen nebo organizací, které zaměstnávají více než 50% zdravotně postižených. Tak pomohou udržet a někdy i vytvářet místa pro zdravotně postižené spoluobčany.

Někdy v podnicích a ve firmách, obzvlášť v těch velkých, nefunguje zcela ideálně interní komunikace. Lidé z marketingu, kde má někdo na starosti společenskou odpovědnost se snaží pomoci chráněným dílnám, ale v zásadě ten, kdo rozhoduje o využívání náhradního plnění je člověk v oddělení nákupu. A vzájemně o sobě neví. Firmy často dělají výběrová řízení na dodavatele služeb nebo nákup výrobků. Prvním krokem může být oslovení organizací, které se zabývají poptávanými produkty a kde lze čerpat náhradní plnění. Není již výjimkou, že kvalita i cena se bez problémů vyrovná běžným dodavatelům. Firma tak bude spokojená a pomůže tam, kde to má opravdu smysl.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).