Menu Zavřít

Špenát z Polabí jde do kopru

21. 1. 2009
Autor: Euro.cz

Poslední větší mrazírny zeleniny v Česku končí, trh zaplaví zboží z Rakouska

Nikoli ekonomická krize, ale zamítnutí přislíbeného pozemku pro výstavbu nové továrny a chybná investiční podpora státu. Těmito důvody vysvětluje belgická společnost Ardo, evropský lídr v produkci mražené zeleniny, proč v Česku po čtyřech letech balí kufry a stěhuje se do Rakouska. V Mochově na východ od Prahy ještě naposledy zpracuje špenát, který pro ni na jaře vypěstují zelináři v Polabí, a do poloviny letošního roku s výrobou definitivně skončí. „Pro české zákazníky a obchodní partnery se nic nemění,“ slibuje Lukáš Moravec, vedoucí marketingu Arda Mochov, které je se zhruba padesátiprocentním podílem tuzemskou jedničkou v maloobchodu. Spotřebitelé nadále najdou v mrazicích pultech tradiční mochovskou zeleninu – jenom s tím rozdílem, že špenát, hrášek, mrkev či kukuřici zamrazí fabrika Ardo Austria Frost, kterou zásobují rakouští pěstitelé hospodařící podél Dunaje. A zelináři z úrodného Polabí příště zasejí na uvolněných hektarech nejspíš obilí, jehož přebytky už beztak dusí zdejší trh. Odběratele ztrácejí i zelináři z Moravy, se zpracováním zeleniny končí olomoucká mrazírna Frol. „Důvodem je cenový diktát obchodníků a stále větší vzdálenost, z níž jsme nakupovali surovinu. Do ceny pak nejsme schopni promítnout všechny náklady,“ vysvětluje zastavení výroby ředitel společnosti Frol Petr Široký. Její roční produkce se pohybovala mezi čtyřmi až pěti tisíci tun mražené zeleniny.

Fabriku vlastní a nevlastní Mochovské mrazírny dlouhodobě nebyly právě vzkvétajícím podnikem. Střídající se majitelé do něj neinvestovali a před příchodem Arda skončil v konkurzu. Jenže belgická matka s dcerami v patnácti evropských zemích vyvážející do 54 států světa tady koupila tak trochu zajíce v pytli. Akvizicí zkrachovalých mrazíren získala zavedenou značku, s vlastnictvím výrobního areálu je to ale složitější – fabriku vlastní i nevlastní. Moravec nechce letité spory kolem vlastnictví komentovat, na předepsanou mlčenlivost se odvolává také konkurzní správce David Uhlíř. Pouze odkazuje na katastr nemovitostí, který jako vlastníka uvádí Ardo Immo, dceřinou firmu belgické společnosti Ardo n.v. Ta však s majetkem, který je nadále v konkurzní správě, nemůže disponovat. Postavit továrnu na zelené louce bylo tedy pro Ardo nejschůdnější řešení. Záměr mu však nevyšel a z toho, že nesehnal vhodné pozemky, viní obec Mochov i stát. „Česká republika má zjevně jiné priority, narazili jsme na absolutní nezájem. Museli bychom asi vyrábět auta, ale to se dnes neukazuje jako nejšťastnější cesta,“ kritizuje Moravec. Vedení v zahraničí podle něj vyčlenilo na novou továrnu asi osm set milionů korun. „Mochovské zastupitelstvo nám dalo předběžný souhlas, vydali jsme kolem tří milionů korun na přípravné práce, jenže pak si to obec rozmyslela a postavila se proti stavbě,“ popisuje zástupce mrazíren.
Starosta Mochova Zdeněk Fürst změnu postoje vysvětluje novými okolnostmi, jako jsou obavy ze zápachu z odpadních vod či hluku z nepřetržitého provozu. „Firmě jsme nabídli jiný, soukromý pozemek. Na to však nereagovala,“ brání se Fürst. Moravec ovšem tvrdí, že nabízená privátní pole by byla dražší než pozemky v mochovské průmyslové zóně, navíc by se musel řešit jejich převod ke stavebním účelům. „To by bylo zdlouhavé a pro nás časově nepřijatelné,“ říká Moravec. Starosta Fürst namítá, že o moc rychleji by mrazírny nemohly stavět ani u nich: „Byla by nutná změna územního plánu, protože firma požadovala širší plochu, a navíc by musela vybudovat příjezdovou cestu. Uvažujeme o tom, že v příštím územním plánu průmyslovou zónu zrušíme. Stále tam nic nestojí, jsou to pole.“

Český management do Rakouska Uzavřením poslední velké mrazírenské kapacity v tuzemsku nenávratně zmizí ze zelinářské mapy sto až dvě stovky hektarů, odhaduje šéf Zelinářské unie Jaroslav Zeman. „Nic jsme netušili, rozhodnutí Arda pěstitele zaskočilo,“ dodává. Zástupce mrazírny chápe, že pro zemědělce je to nemilá zpráva. „Kdybychom stavěli novou továrnu, šlo by o největší investici do zemědělství v Česku,“ tvrdí Moravec. Připomíná, že podporu, především při shánění pozemku, hledali u resortního ministra Petra Gandaloviče, šéfa sněmovního hospodářského výboru Oldřicha Vojíře i v kraji. „Naprosto bez odezvy,“ konstatuje Moravec. Potvrzuje to i mochovský starosta: „Nikdo se na nás v této věci neobrátil.“
Chuť po expanzi si tedy belgická firma spravila v Rakousku, kde loni v prosinci převzala od společnosti Frenzel mrazírnu Austria Frost nedaleko Vídně. „Zájem politiků a samosprávy je zcela odlišný než u nás,“ srovnává Moravec. Spolu s výrobou přechází z mochovské mrazírny, která v minulých letech končila v červených číslech (loňský výsledek firma nesdělila), do moderní rakouské továrny také top management. Šéf Arda Mochov Michal Buchníček už působí jako generální ředitel společnosti Ardo Austria Frost. V Česku zahraniční firma zachová obchodní oddělení, které má udržet současnou pozici na trhu. Posílit chce zaměření na gastronomii, kam nyní směřuje 40 procent z mochovské produkce, aby se vyrovnal poměr s retailem, v němž firma uplatňuje 60 procent zboží. Šéf marketingu ujišťuje, že přesunem výroby do Rakouska se známé výrobky nezdraží. „Sami jsme byli překvapeni, že platy tam nejsou výrazně odlišné. Jde navíc o moderní fabriku, kde provoz obstará mnohem méně pracovníků než v Mochově. Výrobky nepodraží ani kvůli dopravě. Ardo využívá smluvních přepravců, kteří zavážejí centrální sklady obchodních řetězců,“ uzavírá Moravec.

BRAND24

TABULKA
Namražené ztráty Výsledky firmy Ardo Mochov (v milionech korun)
Údaje*2008*2007*2006
Obrat*396*417*350
Hospodářský výsledek*?*–12*–48
Pramen: Ardo Mochov, obchodní rejstřík

GRAF
Větší sousto Roční produkce mražené zeleniny (v tisících tun)
Ardo Mochov*14
Ardo Austria Frost*35
Pramen: Ardo Mochov

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).