Špatné pivo se už v Česku nevaří

10. května 2004, 00:00 - VÍT SMRČKA
10. května 2004, 00:00

Tuzemským pivovarům se daří, přestože jejich počet klesl. Zlepšila se technologie výroby, investiční boom je ale minulostí. Nekvalitní pivo se v České republice již nevyrábí.

Výroba piva v loňském roce vzrostla, stoupl i vývoz

Tuzemským pivovarům se daří, přestože jejich počet klesl. Zlepšila se technologie výroby, investiční boom je ale minulostí.

Nekvalitní pivo se v České republice již nevyrábí. Tvrzení odborníků potvrzují také tuzemští i zahraniční spotřebitelé, kteří vloni spotřebovali českého zlatavého moku opět o něco více než v přecházejícím roce. „Za posledních 13 let se zvýšila kvalita piva,“ říká předseda Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý. „Byl to úspěšný rok,“ dodává k výsledkům českého pivovarnictví za rok 2003, které svaz nedávno oznámil. Celkový výstav dosáhl 18 548 314 hektolitrů, což proti roku 2002 znamená zhruba dvouprocentní nárůst na 584 tisíce hektolitrů. Rok 2002 byl experty považován v českém pivovarnictví za dosud historicky nejlepší. Tehdy poprvé překročil výstav 18 milionů hektolitrů. Dosáhlo se největšího vývozu českého piva, a to ve výši 1,97 milionu hektolitrů. Před rokem 2002 byl největší export v roce 1997, kdy představoval něco přes 1,7 milionu hektolitrů.

Stánkaři hřeší

„Špatné pivo není,“ tvrdí rovněž tajemník Sdružení přátel piva František Štrupl. „Pivovary, které neměly dobrou technologii, jako například ležácké tanky nebo spilku, skončily,“ připomíná hlavní důvody zkvalitnění pivovarnické výroby. Podle jeho názoru velké i malé pivovary vaří v tuzemsku dobré pivo. Problémy zůstávají spíše v oblasti správného zacházení s pivem, ne každý hospodský jej dokáže dobře ošetřit. Nejvíce pivo trpí v létě u stánkových prodejů. Ke správné konzumaci by mělo mít teplotu kolem osmi stupňů, proto je ideální jeho uložení ve chladném sklepě. U stánků se skladuje na sluníčku, nebo pod přístřešky. Při zchlazení na konzumní teplotu pak dochází k teplotnímu šoku. Pivo tím značně trpí. „V eškerá piva jsou stoprocentně čistá,“ říká k produkci tuzemských pivovarů majitel pražské Pivní galerie Petr Vaněk. Ekonomická situace nutí pivovary ke kvalitě, jinak by neobstály,“ vysvětluje příčiny zvýšení kvality českého piva v posledních letech.

Investiční boom skončil

Pivovary v minulých letech výrazně investovaly do technologie výroby. Potřebovaly výrobu rovněž přizpůsobit normám platným v Evropské unii. Období velkých finančních injekcí je ale patrně minulostí. „Investiční boom skončil,“ říká Veselý. Předpokládá, že poslední velkou investicí pro nejbližší období je výstavba varny v Plzeňském Prazdroji za zhruba půl miliardy korun. Nelze počítat s výstavbou nových průmyslových pivovarů. Ty se ostatně nestavěly v celém posledním půlstoletí. Od roku 1950 vznikly pouze dva nové velké pivovary, a to vždy jako vynucené investice. Nově byl postaven pivovar v Mostě, když se zde bouralo celé staré město. V 70. letech vznikl také pivovar v N ošovicích jako náhrada za pivovar v Karviné, který byl poddolován. Experti spíše očekávají další snížení počtu pivovarů, což je obecný trend nejen v České republice. V současnosti u nás vyrábí 48 průmyslových pivovarů, které vlastní 38 společností. Ještě na přelomu 80. a 90. let minulého století zde bylo 70 pivovarů. Nejvíce ohroženy jsou středně velké pivovary. Těžko odolávají tlakům velkých nadnárodních společností, s nimiž se střetávají na společných trzích. Naproti tomu větší šanci mohou mít malé pivovary, které prodávají v blízkém okruhu svého sídla. „Spíše dojde k fúzím než zániku,“ domnívá se Štrupl. Nepředpokládá, že by některý ze současných pivovarů zanikl a s tím by zmizela z trhu i značka piva. Těch je v současnosti na českém trhu asi 330. „Pivovarů je už tak málo, že si je rozeberou velké pivovary,“ říká k tomu Vaněk.

Minipivovarů přibývá

V protikladu se snižováním počtu průmyslových pivovarů je nárůst restauračních pivovarů. Jde o přínosný trend v novodobé historii českého pivovarnictví. V současnosti je v České republice 36 minipivovarů, které vyrábějí pivo pro hosty jedné restaurace. Odborníci předpokládají, že počet minipivovarů se bude zvyšovat. V roce 1989 byl u nás pouze jeden, a to v P raze U Fleků. „Minipivovary mají šanci, ale musí se držet místa vzniku piva, nesnažit se jít do velkých řetězců, pivo lahvovat. Za dobrým pivem si každý dojede,“ říká k postavení minipivovarů Vaněk. Restaurační pivovary zpestřují nabídku českého pivovarnictví a přispívají ke kvalitě českého piva, protože se věnují výrobě speciálních piv, kterým se velké pivovary nemohou věnovat.

PRŮMĚRNÝ VÝSTAV NA PIVOVAR (TISÍCE HL)

1950 53

1980 221

1990 270

2000 358

2003 386

Pramen: Český svaz pivovarů a sladoven

POČET ČINNÝCH PIVOVARŮ

1950 176

1980 79

1990 71

2000 50

2003 48

Pramen: Český svaz pivovarů a sladoven

Mohlo by vás zajímat

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

Hry pro příležitostné hráče