Menu Zavřít

Špásování s volbami

20. 11. 2009
Autor: Euro.cz

Do Poslanecké sněmovny by se mohlo volit už koncem února, a nikoli až v květnu 2010

Zelení to považují za tutovku, lidovci o tom slyšeli a náčelnictvo obou velkých stran to popírá. Cože to? Inu možnost, že volby do Poslanecké sněmovny mohou být už koncem února 2010, a nikoli až v květnu. Dle nedávno schválené novely volebního zákona by se to stihnout dalo. Kašpar, Melichar a Baltazar by pak na Tři krále mohli kolportovat volební letáky a předehrou kampaně by se nestala toskánská či jiná patálie, nýbrž předvánoční nálada. S volebními programy, jež by ve sváteční atmosféře nikoho nezajímaly, by se strany nemusely párat. Jejich myšlenková vyprázdněnost, „pí ár“ agenturami šikovně zahalená pozvánkou k nějakému tomu neodolatelnému předvánočnímu nákupu, by tolik nebila do očí…
Vraťme se však nohama na zem. Dle nedávného šetření agentury STEM pokračuje odliv příznivců od ČSSD a ODS. Došlo to tak daleko, že i kdyby se Jiří Paroubek odhodlal ke spolupráci s komunisty, ve sněmovně by měla levicová vláda nejspíš jen křehkou většinu. Mirek Topolánek by však s malými stranami od „středu doprava“ nedal dohromady ani tu. Dle STEM ztrácejí ČSSD a ODS příznivce od letošního jara čili dostatečně dlouho pro konstatování, že nejde o náhodný výkyv, nýbrž o klesající trend přízně voličů. Je to vážné tím spíše, že současně s preferencemi vadla popularita lídrů obou stran, která je v Paroubkově případě průměrná a v Topolánkově podprůměrná. Do voleb v květnovém termínu přitom zbývá ještě šest měsíců, a pokud by měly preference ČSSD a ODS dále klesat, byla by to pro ně katastrofa. Pravda, alespoň v Lidovém domě se mohou potěšit preferencemi z dílny CVVM, jež na rozdíl od STEM vykazují od srpna mírný vzestup. V dlouhodobější retrospektivě však i dle CVVM sociální demokracie krůček po krůčku ztrácí.
Také z výsledků dalších dvou zavedených agentur, společností Factum invenio a Median, se zdá, že se veřejnost od velkých stran odvrací. Může už být rozladěná jejich nevstřícností, nekooperativností a hokynářskou hádavostí a začala si hledat nové favority. Zatím se jimi nezdají být malé strany, z nichž TOP 09 a lidovci sice stabilizovali své pozice, ale k boomu mají daleko. Jasným favoritem veřejnosti se naopak stal premiér Jan Fischer, jenž věcným a kultivovaným způsobem jednání a objevenou politickou dovedností zdatně konkuruje těm, kteří se politikou dávno živí. Fischer se těší důvěře čtyř pětin veřejnosti, zatímco Paroubek to ve Strakovce kdysi dotáhl na sympatie poloviny občanů a Topolánek jen jedné třetiny. Ano, pánové Paroubek a Topolánek mají důvod na Fischera žárlit! Stane-li se předsedou budoucí vlády kterýkoli z nich, bude se potýkat s vysokou laťkou nastavenou Fischerem.
Asi tváří v tvář tomuto pro „partajníka“ nepříjemnému kontrastu označil místopředseda ODS Petr Nečas Fischerův kabinet za „vládu promarněného roku“, i když prý nikoli vlastní vinou, ale ekonomické situace. Jistě, zásadní reformní kroky čekají až na stranickou vládu se silným mandátem vzešlým z voleb. Kdy však budou? Nečas pro Aktuálně.cz vyloučil, že by politici vedli napříč stranami debatu o předčasných volbách, nicméně šalamounsky dodal: „Nebráníme se diskusi o tom, zda pasivně přijmout fakt, že někdy v půlce května budou volby. Čím dříve skončí tento ekonomický a politický čas nejistoty a nevyhraněnosti, tím lépe.“ Dalo by se to říci i méně elegantně: Jsme pro předčasné volby, bude-li je s kým zaonačit!
Poté, co parlament schválil v září novelu ústavy a volebního zákona, to technicky zvládnutelné je. Sněmovna by se musela nejméně 120 hlasy usnést na svém rozpuštění, prezident je provést a vyhlásit volby, jež se mohou konat již za 50 dnů. Dle ústavy může být sněmovna rozpuštěna nejpozději počátkem března, a proto by rej okolo podávání kandidátek vypukl před Vánoci a „ostrá“ volební kampaň zkraje ledna. Byl by to hotový blázinec, ale ke smutku velkých stran, kterým by předčasné volby vyhovovaly, z něj asi sejde. Proč?
„V tuhle chvíli žádnou záruku, že by Ústavní soud nezrušil další kolo předčasných voleb, prostě nemáme, takže vycházíme z toho, že volby budou v řádném termínu v květnu,“ řekl Jiří Paroubek. Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský sice v jedné televizní debatě naznačil, že s využitím „samorozpouštěcí“ novely ústavy jsme už mohli mít volby za sebou, ale to je pouze jeho osobní názor. Samozřejmě také nepřipadá v úvahu, aby „pan Rychetský řekl něco autorizovaného… za celý soud“, jak by si přál Jiří Paroubek. Ústavní soud není poradna ani nezařizuje volby, které jsou v režii politické decize.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).