Menu Zavřít

Spartakiádní secvičná

21. 1. 2011
Autor: Euro.cz

ČSTV je jen těžko reformovatelný, tvrdí šéf tenisového svazu

Vůdce opozice proti současnému vedení ČSTV a Sazky: do této role pasují v posledních měsících média a některé sportovní organizace šéfa Českého tenisového svazu Iva Kaderku. „Nejsem jejich nepřítel, ale velký kritik,“ komentuje svůj postoj Kaderka. Poradce ministra financí Kalouska pro sport navíc minulý týden oznámil, že zakládá konkurenci ČSTV – Asociaci sportovních klubů.

EURO: Nezačalo se s řešením ekonomických problémů Sazky příliš pozdě? KADERKA: Hlavně se vůbec řešit nezačaly, stav firmy se stále jen prodlužuje. Vše, co se takzvaně řeší – včetně jednání mimořádného výkonného výboru ČSTV, který byl zhruba před čtrnácti dny – spíš připomíná secvičnou spartakiády, na kterou ještě kluci ze Strahova nezapomněli.

EURO: Jak to myslíte? KADERKA:Všechno bylo secvičené a naprosto do detailů domluvené dopředu, jako na secvičné spartakiády. Stačilo říci dopředu, jak je vše nachystané, a nemuseli jsme trávit na výkonném výboru dlouhé hodiny posloucháním nesmyslů.

EURO: Má vůbec vedení ČSTV dost informací k tomu, aby bylo schopno rozhodnout o svém dalším postupu v Sazce? KADERKA: Pokud někdo říká, že se neorientuje nebo se neumí rozhodnout v záležitostech Sazky, ať nechodí do vysokých funkcí. Každý člověk, který vnímá nebo se alespoň trochu dívá, co se děje kolem financování sportu a ČSTV, musí vidět, že jsme ve slepé uličce. Z té existuje jediné východisko. Funkční Sazka, která plní své poslání, tedy posílá peníze sportovcům, a ne na splácení nejdražší arény na světě.

EURO: Které řešení preferujete? KADERKA: Navrhoval jsem, ať si ČSTV najme prestižní nadnárodní poradenskou firmu, která vypracuje posudek o reálné situaci Sazky a doporučí nějaké východisko. I tohle při secvičné kopli strahovští kamarádi pod stůl, ani o tom nehlasovali. Veškerá zodpovědnost teď leží na nich. Nemyslím si, že se o Sazce začalo jednat pozdě. Za jediné rozumné řešení považuji vstup strategického partnera, který Sazku oddluží a připraví katarzi tak, aby mohla plnit své základní poslání.

EURO: Stále více členů ČSTV volá po odvolání současného šéfa svazu Pavla Kořana. Prý nezvládá současnou situaci… KADERKA: Četl jsem v médiích názory pana Kořana, že ČSTV je v tomto směru jednotný. To může tvrdit člověk, který se potkává jen s těmi, co mu stále ještě klepou na rameno a říkají: kdo jiný, než ty. Přeci víte, jak to je.

EURO: Takže odvolání Kořana je reálné? KADERKA: Určitě si uvědomuje, do čeho vstoupil. Asi již ví, že situaci nezvládl. Lidsky proti němu nic nemám. Dokonce si myslím, že odvolání pro něj bude velká úleva. Bohužel člověk s takovou submisivitou, manažerskou zkušeností a hlavně s jeho energií a razancí do této funkce neměl vůbec jít. O tom jsem přesvědčen. Mohl si vyhodnotit, do jakých kleští a pod jaký tlak se dostane, že bude muset skutečně dělat velmi těžká rozhodnutí. Jenže on je v podstatě nedělá, schovává se za skupinu těch naštvaných. Tedy těch, kteří byť dělali celý život pro sport, byli závislí na tom, že jim někdo posílal peníze. To bylo možné jen v době, kdy Sazka vydělávala a mohli být tudíž placeni z peněz ČSTV, respektive výtěžku loterijní firmy. Stát opravdu není od toho, aby platil funkcionářům z peněz daňových poplatníků, to není jeho primární role.

EURO: Bez reformy ČSTV se situace asi nezmění. Je vůbec možné svaz změnit? KADERKA: Je skoro nereformovatelný. Ale je nutné, aby se o to členové ČSTV alespoň pokusili, mají jednu z posledních možností. Současně si musí uvědomit, kam svým počínám svaz – a sport jako takový – přivedli. Vše začalo v devadesátých letech prodejem hotelu, tuším za 400 milionů korun. Peníze se projedly, už nejsou. Současně s tím akcionáři každý rok, dokud to šlo, doslova pumpovali Sazku o peníze. Uvědomte si, že ČSTV je bezodpovědnostní systém, kde se každý snaží o maximalizaci svého užitku. To znamená, každý chce svoji výplatu, proplácet cesťáky, proplatit teplo a světlo v kanceláři, zaplatit své sekretářce a chce, a chce… A to stojí hodně peněz. Vzhledem k tomu, že je to bezodpovědnostní systém, každý v něm hlasuje tak, jak vyhovuje především jemu. Stačí se podívat do jednoduchých účetních dokumentů z okresních výborů tělovýchovných jednot. Uvedu příklad. Jeden z nich má od ČSTV 1,6 milionu ročně. Jenže 600 tisíc připadne na všechny sportovce v okresech, od hokeje až po kuželkáře, a zbytek jsou náklady, tedy nájmy, spotřeba a největší část, cca 800 tisíc, mzdové náklady dvou zaměstnankyň. To jistě není přímá podpora sportovců, že?.

EURO: Jenže je tu i druhá komora ČSTV, sportovní svazy… KADERKA: Ano, i ta maximalizuje svůj užitek. I svazy říkají, máme olympijskou přípravu, reprezentaci a podobně. Tlak na zdroje byl z jejich strany maximální, a to i na Sazku. Vše se pomalu vysávalo, včetně rezervního fondu. Prodávala se část majetku, třeba dům nakladatelství Olympia v centru Prahy, bohužel za velmi nízkou cenu.

EURO: Chcete říct, že svaz propásl šanci zhodnotit více svůj majetek, a tím i zajistit větší příjmy? KADERKA: Podnikatelská a obchodní schopnost ČSTV je nulová, spíš bych ji nazval impotencí. A to jak z obchodního, tak i diplomatického pohledu. Jediné, co jsme dokázali, bylo ústy našich největších křiklounů povykovat na každého premiéra, ministra financí a školství. Pokora nulová a výsledek tomu odpovídá. Dnes kromě krkonošských akciovek nevytváříme žádné vlastní zdroje, přitom nároky máme stejné. To je tragédie, ČSTV je v tuto chvíli velmi těžce reformovatelný spolek spolkařů. Priority první komory jsou peníze na platy, a sport k tomu slouží jako obezlička. Prioritou druhé komory jsou peníze pro jejich svazy, ve kterých zodpovídají za mládež, sportovní kluby a reprezentaci.

EURO: Zmínil jste krkonošské akciovky, ty jsou nyní takřka jediným vlastním příjmem svazu…. KADERKA: Začínám vnímat, že se pomalu vytváří podobný tlak i na vyčerpávání zdrojů z krkonošských akciovek. Osmý rok sedím v čele představenstva Skiareálu Špindlerův mlýn a za tu dobu jsme vlastníkům vyprodukovali přes 300 milionů korun. Majetek ČSTV je zdevastován. Hotel Renesance je prodaný a peníze nikde. Sídlo svazu na Strahově je v takovém stavu, že tam nechci ani vstoupit do výtahu, protože mám strach, že spadne. Sportovní centrum v Nymburku je podinvestované, a tímhle způsobem to pomaličku postupuje všude dál. Strahovští funkcionáři, kteří jsou za tuhle spoušť zodpovědní, teď dostali spásný nápad, že se zaměří na zvýšení efektivity našich horských akciových společností. Jinými slovy chce ČSTV těmto firmám poskytovat placené poradenství. Až se mi z toho ježí chlupy na zádech. Opravdu si myslíte, že by mně měli radit funkcionáři, kteří dokázali dovést Sazku a celé financování sportu do takové krize?

EURO: Můžete být konkrétnější? KADERKA: Teď mi přinesli z ČSTV k podpisu smlouvu o auditorovi pro Skiareál, který je najednou pětkrát dražší, než jsme platili firmám, které pro nás bez problémů pracovaly v předchozích letech. ČSTV odhlasuje na výkonném výboru pětkrát dražšího auditora, pak to samé udělá s daňovým poradcem a podobně. A všechny krkonošské akciovky zatížíme takovou povinností v rámci spartakiádní secvičné. Začneme je postupně vycucávat až do morku kostí, něco přineseme do rozpočtu ČSTV. Peníze obratem pošleme svým pravověrným voličům, kteří tam jsou proto, že pro nás za tyhle drobné zvedají packy. Pak se projedí rezervní fondy, společnosti se podinvestují, ostatně jako všechno v ČSTV. Ale na Strahově dobře vědí, že dokud budu v představenstvu Skiareálu, tohle jim nikdy nedovolím a nepodepíšu.
Svěží, vybavená a hlavně privátní konkurence, která stojí na každém kopci, se už těší, až si naši klientelu přesune k sobě. Pokud v tak tvrdém a konkurenčním byznysu nebudeme udržovat své vybavení na špičkové úrovni, dopadneme podobně jako Sazka.

EURO: Máte výborné kontakty v byznysu, proč jste nepřivedl nějakého vlastního zájemce o vstup do Sazky? KADERKA: Není to věc, o kterou bych se měl zajímat. Mojí prioritou je finančně zabezpečit Český tenisový svaz. To, že jsem vtažen do dění kolem Sazky, je na jednu stranu patrně výsledkem jistého respektu, který jsem si vybudoval, na druhou stranu je to pro mě záležitost, která je mi v tuto chvíli již velmi nepříjemná.

EURO:V čem je nepříjemná? KADERKA: Bere mi spoustu energie, času a otravuje život. Nejsem tady od toho, abych řešil situaci v Sazce. Jako prezident druhého největšího sportovního svazu jsem měl mít část financování zabezpečeno ze Sazky, i kvůli tomu firma dostala licenci. Namísto toho mě dnes tahají do záchranných akcí Sazky, kolem kterých je spousta adrenalinu, zlé krve a nenávisti. Bych byl stokrát radši, kdybych mohl s úctou a pokorou sedět v kanceláři a čekat, kdy mi ročně přijde ze Sazky patnáct milionů, které rozpustím do tenisového hnutí. Rozhodně by to bylo mnohem příjemnější a smysluplnější než poslouchat bláboly předem domluvených kamarádů ze Strahova na výkonném výboru ČSTV. Tohle je pro mě nedůstojné, ale musím to snést.

EURO: Není lepší se stáhnout do ústraní? KADERKA: Pokud bych tu nebyl já a pár dalších, kteří hrají podobnou kartu, jsem přesvědčen, že všechno skončí velkým průšvihem. Včetně krkonošských akciovek vlastněných svazem. Jak si může vůbec někdo myslet, že těch pár kluků ze Strahova, kteří se celý život živí tím, že sedí na ÚV ČSTV, případně nástupnické organizaci, by mělo posuzovat cokoli z oblasti byznysu? Vždyť jsou naprosto nekompetentní. Proč dnes nesedí ve velkých nadnárodních firmách či bankách? Protože v současném tvrdém a konkurenčním světě je bohužel bafuňařina jediné, co je schopné je živit. Když si k tomu připočtete pohádkové odměny, které mají například za to, že léta zvedají ruce při různých hlasováních o Sazce, je to úplně překrásný život.

EURO: Jak velké jsou takové odměny? KADERKA: Konkrétní výši nevím. Pokaždé, když jsme chtěli něco vědět o vnitřnostech Sazky včetně výše odměn, jsme byli odmítnuti s odkazem na obchodní tajemství. Ať vám odpoví ti, kterých se to týká, kolik desítek milionů korun bylo za poslední léta na odměnách vyplaceno.

EURO: Pokud by se naskytla příležitost, jste ochoten vystřídat v čele ČSTV Kořana? KADERKA: Za současného rozložení sil v tomto spolku spolkařů bez jakékoliv zodpovědnosti, kdy je vše v podstatě zabetonované a bez možnosti jakékoli vnitřní sebereflexe, za žádných okolností.

EURO: Minulý týden jste oznámil, že zakládáte konkurenční Asociaci sportovních svazů. Kdo bude členem? KADERKA: Odpovědní funkcionáři, kteří vědí, co znamená shánět peníze pro své svazy, aby mohli zabezpečit všechny základní funkce, ti na novou asociaci slyší. Oslovím všechny představitele sportovních svazů, jsem přesvědčen, že poptávka existuje. Současně garantuji, pokud tato asociace vznikne, že bude mít dostatečné zdroje financování k tomu, aby mohla v rozumné míře zabezpečit fungování sportu.

EURO: Proč jste se rozhodl založit organizaci, která konkuruje ČSTV? KADERKA: Především proto, že ČSTV ztratil veškerou svou kredibilitu, není to partner pro stát, nikdo se s ním nebaví. Úspěšným podnikatelům je k smíchu. Když si vezmete míru nekompetentnosti a podnikatelské impotence vztaženou k sumě majetku ČSTV, tak stěží nejdete konkurenci.

BRAND24

EURO: Odkud chcete sehnat peníze? KADERKA: Pokud dnes máte jediný zdroj financování sportu, a to dotaci ministra financí, kolem které bylo hodně emocí a zlé krve od kamarádů z ČSTV, protože nejde na platy okresních funkcionářů, myslím si, že tato část podpory sportu by mohla jít asociaci. Současně musí přijít systémové řešení, to znamená i v propojení s ministerstvem školství, tělovýchovy a mládeže. Takový model může klidně začít fungovat a není to vyhazování peněz, které končí v peněženkách okresních funkcionářů. Nikdy však nevystoupíme z ČSTV, protože budeme kontrolovat, aby poslední majetek neskončil jako ten v předchozích letech. Takhle bude svaz aspoň trochu pod kontrolou a nemůžou si dělat úplně, co chtějí. Uvědomte si, že to je dneska loutkový režim.

EURO: A kdo tahá za provázky? KADERKA: Ten, kdo vždycky. A to je velký silný, hráč, který má ale dnes tolik starostí, že neví, co dřív, a který zapomněl, že žádný strom neroste do nebe. Aleš Hušák. Při vší úctě k němu. Nejsem jeho nepřítel, ale v danou chvíli jeho velký kritik. Hušák si na tomto hříšném světě našel dokonalou příležitost k uplatnění svého umu, svých mocenských, manažerských i přesvědčovacích kvalit. Našel si polosvět oveček, které když bude pravidelně prokrmovat, bude mít velké silné stádo, které mu bude vesele cinkat zvonečky, a v tom on si vždycky liboval. Dokázal hrozně moc, ale bohužel ty ovečky jsou už hodně staré, hluché a slepé. I když mu pořád ještě cinkají zvonečky. Nevšimly si ale, že je v tuto chvíli vede k řezníkovi. Znovu musím opakovat, že cestou z problémů je v tuto chvíli jen a pouze nový strategický investor Sazky. A mě nezajímá, kdo je jejím majitelem. Mě zajímá jediné, kdy bude Sazka v takové kondici, aby zase sypala peníze sportovcům, aby mohli sportovat. Jinak na nás bude za pět let každý křičet, nikoho jste nám nevychovali, nikoho nemáte. Pokud nebudou peníze na výjezdy reprezentace, organizaci soutěží a podobně, tak se to stane.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).