Menu Zavřít

Španělsko ochromila generální stávka

29. 3. 2012
Autor: profit

Španělé zahájili jednodenní generální stávku na protest proti novému zákonu usnadňujícímu propouštění v době rostoucí nezaměstnanosti, recese a úsporných opatření. Informovala o tom agentura AFP.  

Foto: Profimedia

Jde o první stávku proti konzervativní politice premiéra Mariana Rajoye. Stávkující mávají rudými vlajkami a transparenty „generální stávka“ nebo „pracovní reforma, ne“, postávají u vchodů do podniků, na trhy, do bank a veřejných dopravních uzlů.

V rámci generální stávky byla výrazně omezena vlaková, autobusová i letecká doprava. Na silnicích v Madridu se proto již od rána tvoří dopravní zácpy a chodníky jsou poseté letáky. Šéfové odborů přivítali stávku jako „obrovský úspěch“ v den, kdy akce začala. Od časného rána bylo podle agentury AFP zatčeno 58 lidí, zatímco šest policistů a tři útočníci byli lehce zraněni v menších incidentech.

Odbory, které zastupují zhruba 20 procent zaměstnanců ve Španělsku, se s tamní vládou dohodly na zachování minimálních dopravních služeb v zemi, včetně pouhých 20 procent letů mezi španělskými a dalšími evropskými letišti. Příměstské vlaky a metro podle španělského ministerstva práce fungují na 35 procent normálu ve špičce, a 30 procent mimo špičku. Autobusová doprava je také výrazně omezena. Uskutečnit se má jen 10 procent letů mezi španělskými městy a 50 procent letů mezi pevninou a španělskými ostrovy.

Stávka ve Španělsku letový provoz na pražském letišti zatím nijak neovlivnila. “Na dnešek je mezi Prahou a Španělskem naplánováno celkem šest odletů a šest příletů. Třikrát jde o Barcelonu, dvakrát o Madrid a jednou je to charterový let do Malagy,“ uvedla pro agenturu Mediafax mluvčí Letiště Praha Eva Krejčí. Všechny lety, které byly naplánovány na ranní a dopolední hodiny byly podle ní realizovány a Letiště Praha zatím nemá nahlášeny zrušené lety ani na pozdější časy. “Nicméně tato situace se může změnit v souvislosti s vývojem ve Španělsku, proto doporučuji cestujícím, aby kontaktovali svého leteckého dopravce a ověřili si u něj aktuální údaje o stavu letu,“ upozornila Krejčí.

Vládní reforma trhu práce je poslední z řady opatření, která přijala vláda za účelem zvýšení konkurenceschopnosti ekonomiky. Pochyby ohledně španělských veřejných financí vytlačily nahoru výnosy španělských státních dluhopisů, což nutí vládu drasticky snižovat výdaje, aby snížila deficit státního rozpočtu. Míra nezaměstnanosti se přiblížila k 23 procentům a ekonomika směřuje ke druhé recesi během tří let.

BRAND24

Generální stávka v roce 2010 měla jen malý dopad - nejvíce na dopravu a zpracovatelský průmysl - ale stávka tento týden může mít větší následky, protože míra nezaměstnanosti od té doby výrazně vzrostla.

Odbory navrhly ještě drastičtější snížení veřejné dopravy ve čtvrtek, ale byl dosažen kompromis s vládou. V zemi, kde je lid vysoce závislý na veřejné dopravě, aby se dostal do práce, jsou odbory závislé na redukci veřejné dopravy, aby stávka měla co největší dopad.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).