Menu Zavřít

Španělsko láká investory

7. 6. 2004
Autor: Euro.cz

DAŇOVÉ SYSTÉMY ZEMÍ EU Další díl seriálu, ve kterém postupně mapujeme daňové a všeobecně hospodářské poměry v členských zemích EU, je zaměřen na Španělsko.

DAŇOVÉ SYSTÉMY ZEMÍ EU

Další díl seriálu, ve kterém postupně mapujeme daňové a všeobecně hospodářské poměry v členských zemích EU, je zaměřen na Španělsko.

Daňový systém ve Španělsku lze rozčlenit do tří základních úrovní zdanění. Daně stanovené centrální vládou, daně vyměřované vládami autonomních oblastí a daně určované místními úřady. Daně stanovené centrální vládou jsou jednak přímé daně (daň ze zisku společností, daň z příjmu fyzických osob, majetková daň, dědická a darovací daň), jednak nepřímé (DPH, daň z převodu majetku a kolkovné, spotřební daň, dovozní clo, daň z pojistných prémií).

DANĚ Z PŘÍJMŮ

V předchozích letech došlo ve Španělsku k právní úpravě zdaňování příjmů fyzických osob. Cílem vlády bylo celou problematiku podstatně zjednodušit a přitom současně zachovat systém progresivního zvyšování daní v návaznosti na vykázaný příjem. Daňové sazby činí podle vykázaného příjmu 15 až 39,6 %, přičemž tato daň se odvádí do centrálního rozpočtu. Dále se však platí také daně do místních rozpočtů - od tří do 8,4 %. Sazba daně z příjmů právnických osob činí ve většině případů 35 %. Devizoví cizozemci platí 25% daň z příjmu fyzických osob a 35% daň z kapitálových výnosů.

DPH A SPOTŘEBNÍ DANĚ

Základní sazba DPH ve výši 16 % se vztahuje na prodej většiny druhů zboží a služeb. Snížená 7% sazba se vyměřuje u prodeje a dovozu potravin pro lidskou potravu (s výjimkou alkoholických nápojů), krmiv pro zvířata, vody, farmaceutických výrobků, domů v soukromém užívání, dále tuzemské osobní dopravy a přepravy jejích zavazadel, hotelů, restaurací, divadel a kin, sportovních služeb. Nejnižší 4% sazba DPH je aplikována u chleba, mouky, mléka, sýru, vajec, ovoce a zeleniny, knih, novin a časopisů, farmaceutických specialit, invalidních vozidel, protéz invalidních osob a určitých oficiálně sponzorovaných staveb. DPH se nevybírá za dodávky zboží a služeb souvisejících s pojišťovací a finanční činností, zdravotnictvím, výchovou, pronájmem nemovitostí na bydlení. DPH se neaplikuje na Kanárských ostrovech, v Ceutě a Melile. Na Kanárských ostrovech se namísto DPH vybírá 4,5% všeobecná kanárská nepřímá daň. Spotřební daň se vztahuje zejména na alkohol a alkoholické nápoje, pivo, paliva a zpracovaný tabák. Spotřební daň se všeobecně nevyměřuje na Kanárských ostrovech, Ceutě a Melile. Nicméně na Kanárských ostrovech se platí daň za alkohol a pivo a v Ceutě a Melile zase daň za zpracovaný tabák. Na pevnině se ve Španělsku platí 12% daň za nákup určitých druhů vozidel. Ve Španělsku je zavedena nová spotřební daň z odběru elektrického proudu (4,864 %).

OSTATNÍ DANĚ

Mezi ostatní daně patří daň z převodu nemovitosti (6 %), daň z pojistných prémií (6 %), daň z převodu movitých aktiv (4 %), daň z nemovitosti (max. sazba 1,17 %) nebo daň za převod určitých práv k nemovitosti (1 %). Daň z majetkových převodů je vybírána jen za vymezené transakce. Daň se vybírá i za určité veřejné úkony podle obchodního práva. Ve Španělsku existují také volitelné místní daně.

SOCIÁLNÍ POJIŠTĚNÍ

Všechny firmy podnikající na území Španělska jsou povinny přihlásit se k platbám sociálního pojištění. Registrace tohoto pojištění pokrývá zaměstnavatelova rizika, nehody a pracovní úrazy. Zaměstnavatel také musí přihlásit své zaměstnance do systému sociálního zabezpečení. Pro státní příslušníky ze zemí dosavadní evropské patnáctky platí svoboda pohybu, nemusí tedy žádat o pracovní povolení. Průměrný počet hodin odpracovaných na plný úvazek ve Španělsku činí 42,1 hodiny týdně, na zkrácený úvazek 18,1 hodiny týdně. Na zkrácený pracovní úvazek ve Španělsku pracuje 17,0 % žen a 2,6 % mužů.

BRAND24

INVESTOVÁNÍ

Pro zahraniční investory je při současném růstu ekonomiky Španělsko lákavé svou rozlohou a počtem obyvatel. Klima pro zahraniční investice a kapitálové převody je zcela liberální. Zákony zaručují právo zahraničních investorů převádět do zahraničí bez omezení investovaný kapitál a výnosy z něj vytvořené ve Španělsku, stejně tak mohou volně převádět do zahraničí dividendy a zisk. V současné době Španělsko zaujímá deváté místo na světě z hlediska atraktivnosti investic (v rámci EU figuruje na čtvrtém místě). Převládají investice do finančního sektoru, energetiky a cestovního ruchu. Odvětvím se zvýhodněnými podmínkami pro zahraniční investice je energetika. O subvencích rozhoduje ministerstvo průmyslu a energie (mohou dosáhnout maximálně 40 %).

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).