Menu Zavřít

Spalovna v Brně po rekonstrukci vyrábí teplo pro 55 tisíc domácností

13. 9. 2011
Autor: profit

Přibližně 55 000 brněnských domácností od letošního léta zásobuje teplem a elektrickou energií zrekonstruovaná spalovna komunálního odpadu SAKO v Brně. Rekonstrukce provozu v hodnotě 94,2 mil. EUR trvala tři roky a jihomoravská metropole díky ní získala nejmodernější technologie pro likvidaci odpadu, které významně přispějí k dalšímu zlepšení životního prostředí v moravském regionu.

Foto: Siemens

Rekonstrukce byla provedena konsorciem společností Siemens a CNIM. Siemens do projektu dodal řídicí systém, elektročást, generátor a parní turbínu o výkonu 22,7 MW, vyvinutou a vyrobenou v brněnském závodě Siemens.

Kompletní rekonstrukce byla realizována za provozu a týkala se celého závodu, včetně modernizace budovy, veškerých rozvodů a kotlů. Kapacita spalovny se po rekonstrukci zvýšila na dvojnásobek, ročně zde bude ekologicky zlikvidováno až 224 000 tun odpadu.

 „V Brně vyrábíme turbíny pro elektrárny, teplárny a spalovny po celém světě. Jednu má také indiánský kmen Siouxů v USA. Instalovali jsme i turbíny, které budou vyrábět teplo pro sportovce v zimě 2014 v Soči. Jsme rádi, že jsme turbínu mohli dodat také samotnému Brnu. Modernizovaná spalovna nyní odpad nejen spaluje, ale vyrábí z něj i teplo a elektrickou energii pro více než 50 tisíc brněnských domácností,“ řekl Vladimír Štěpán, ředitel brněnského závodu Siemens na výrobu parních turbín.

Popis zařízení Siemens – řídicí systém T3000

BRAND24

Řídicí systém T3000 je určen pro řízení energetických procesů při výrobě elektrické energie. Lze jej využít pro řízení v klasických elektrárnách, energetických zdrojích s paroplynovým cyklem, ve spalovnách apod. Hlavní výhody systému je vysoká provozní spolehlivost, schopnost optimálně řídit technologii provozu jak v ustálených, tak v přechodových stavech. Kromě automatického řízení a regulace chodu spalovny zajišťuje řídicí systém také regulaci turbosoustrojí, a to jak v oblasti strojní, tj. parních a mechanických okruhů, tak v oblasti elektrických veličin při výrobě elektrické energie na generátoru. Řídicí systém T3000 umožňuje i přesnou dodávku sjednaného množství elektrické energie do sítě odběratele a v dohodnutých mezích dálkovou regulaci výkonu z dispečinku distribuční společnosti.

V brněnské spalovně je instalována parní turbína Siemens SST-300. Jde o typ, za který Siemens získal v roce 2007 čestné uznání v ceně Inovace roku. Kondenzační parní turbína má výkon 22,7 MW. Turbínová řada SST-300 patří k nejúspěšnějším produktům brněnského závodu, za posledních deset let jich vyrobil zhruba sto.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).